Tu cat timp petreci cu copilul tau?

1b37ck6vdtCopiii au nevoie de atentia parintilor pentru a se dezvolta normal din punct de vedere psihologic si pentru a putea face diferenta dintre bine si rau. Secolul XXI insa este secolul in care grija de a oferi copiilor cele mai bune conditii ii determina pe parinti sa se indeparteze de acestia, comunicarea devenind elementul lipsa in relatia parinte-copil. Pentru a creste mari, frumosi si sanatosi, toti copiii au nevoie de atentia si ingrijirea parintilor. Timpul pe care il petreci alaturi de cei mici, aratandu-le si descoperind lucrurile impreuna, reprezinta momente de nepretuit din viata oricarei familii.

Asuma-ti responsabilitatea

Cei mici copiaza de cele mai multe ori comportamentul parintilor, asa ca, acordandu-le atentia necesara, mai tarziu copiii iti vor intoarce si ei acelasi comportament. Nu conteaza numai orele petrecute in familie, ci si calitatea lor, iar important este sa iti concentrezi toata atentia asupra copiilor tai. Nu trebuie doar sa stai in preajma lor si sa ii supraveghezi, ci trebuie sa porti discutii, sa ii inveti diferenta dintre bine si rau, sa ii ajuti la teme, sa ii indrumi intr-o directie sau alta, sa le oferi practic educatia de care au nevoie pentru a reusi in tot ceea ce isi vor propune mai tarziu sa faca.

 

Ofera-i explicatii

De cate ori nu ai observat in jurul tau copii care pun intrebari, iar in locul raspunsurilor sunt mustrati sau chiar certati? Cand sunt mici, copiii sunt extrem de curiosi, incearca sa descopere tot ceea ce este in jurul lor si de aceea explicatiile pe intelesul lor sunt extrem de necesare, pentru ca ei sa isi poata da seama ce le place sau ce nu le place. Orele pe care un parinte i le dedica puiului sau sunt tot mai putine, din cauza locului de munca si a timpului petrecut peste program. De aici… dispare rabdarea, care afecteaza echilibrul emotional al celui mic. Deseori, locul parintilor mult prea implicati in problemele zilnice este luat de bone sau de bunici, in cele mai fericite cazuri. Un studiu a demonstrat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore alaturi de parinti in weekend, iar de cele mai multe ori, discutiile se axeaza mai mult pe scoala si mai putin pe sentimentele, dorintele sau nelinistile copilului.

Ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze din ce in ce mai mult este faptul ca tot mai putini copii ies la joaca. In urma nu cu foarte mult timp, gradinile din spatele blocurilor erau impanzite de copii cu jucarii, supravegheati de parinti. Astazi, oricat de mult am cauta acest lucru, nu prea il mai intalnim. Intr-adevar, parcurile nu duc lipsa de copii, asta pentru ca mai sunt si parinti responsabili. Copilul are nevoie sa petreaca timp cu fiecare dintre membrii familiei separat, dar si impreuna. Trebuie sa-i insufli inca de mic respectul fata de sine si fata de familie si ai grija, uneori copiii au cu totul alte asteptari despre petrecerea timpului in familie decat cele la care te-ai gandit tu. Incearca sa ii respecti si lui dorintele, insa sa faceti si ceea ce ti-ai propus tu.

 

Cum il cresti, asa il ai

In cazul in care iti vei neglija copilul, trebuie sa te astepti la un comportament nu tocmai adecvat, pe masura ce va creste. Este posibil sa se inchida in el, sa devina depresiv, sa intampine probleme de integrare si acomodare. Un copil nu este o jucarie, un copil este o responsabilitate pe care trebuie sa ti-o asumi in mod voit, pentru ca, pana la urma, un copil este decizia fiecarui om in parte.

 

Text: Ruxandra Raica