Depresia de după vacanță? Fiecare dintre noi resimte o stare de disconfort atunci când se întoarce din concediu și se străduiește să se readapteze la programul de lucru. Și totuși, în anumite cazuri, această adaptare se face mult mai greu, lăsând locul unor dereglări reale ale stării de sănătate.
Unii specialiști numesc această stare „sindromul post-concediu” și îl identifică cu anumite simptome fizice (disconfort muscular, somnolență, insomnie etc.) și psihice (probleme de concentrare și memorie). Alții o denumesc o „stare de disconfort”, manifestată prin stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare, lipsa interesului pentru muncă și dificultatea în a îndeplini solicitările uzuale. Tot specialiștii ne dau și câteva sfaturi pentru depășirea cu brio a acestor stări.
Valorifică experiențele plăcute din vacanță!
Poți face acest lucru prin organizarea fotografiilor făcute în vacanță sau a suvenirurilor cumpărate, dar și prin gătirea unei rețete descoperite în vacanță sau căutarea de noi informații despre locurile pe care le-ai vizitat.
Prelungește-ți vacanța cu mici excursii!
Dacă te întrebi cum poți face acest lucru, este foarte simplu: mai ia-ți o zi liberă și planifică o scurtă excursie. Excursiile în zonele apropiate au rolul de a te face să simți că vacanța s-a prelungit și îți îmbunătățesc starea de spirit.
Planifică următoarea vacanță!
Momentul în care ai sosit dintr-o călătorie este cum nu se poate mai potrivit pentru că acum poți valorifica foarte bine experiența recentă care tocmai s-a încheiat. Ai proaspete în minte prețuri, ce ți-a plăcut mai mult să faci și îți poți face mult mai ușor un plan.
Petrece mult timp în aer liber!
Mai mult ca sigur că în vacanță ai petrecut foarte mult timp în aer liber bucurându-te de natură, de soare, de apă sau de aer curat. Poți face acest lucru și acasă, într-un parc de exemplu, activitate ce are efecte imediate asupra stării tale de bine.
Socializează și împărtășește cu ceilalți momentele plăcute!
Studiile de specialitate au arătat că socializarea reduce stările de anxietate, așa că ce motiv mai bun de a împărtăși amintirile din vacanță cu familia, prietenii sau colegii? Cu siguranță că te vei simți minunat retrăind momentele plăcute din vacanță.
Menține obiceiuri de viață sănătoase!
Obiceiurile de viață sănătoase ne pot ajuta să ne simțim mai bine atât fizic, cât și psihic în fiecare zi, cu atât mai mult cu cât încercăm să ne readaptăm la locul de muncă. Iată și câteva exemple: exercițiile fizice sau un regim alimentar sănătos.
Odihnește-te!
De multe ori drumul când ne întoarcem din vacanță este deosebit de obositor, așa că nu trebuie să omitem să ne odihnim cât mai bine. Putem adăuga și puțină relaxare atunci când ajungem acasă, locul cel mai familiar nouă și deja avem o stare mult mai bună.
Melancolie sau depresie de toamnă? Care este diferența?
Text Cristina Dudău
Foto Hepta