“Am 27 de ani si mi s-a spus ca as avea tromboflebita. Nu e ciudat? Tromboflebita nu e boala celor in varsta? Cum as putea lupta cu durerile si boala?” (Andreea, Galati) Daca te confrunti cu aceeasi problema, atunci acest articol este si pentru tine.
Tromboflebita este un cuvant compus din doua parti: tromb – “cheag de sange” si flebita – inflamatia unei vene. Se spune ca tromboflebita este boala persoanelor de varsta a treia, insa se poate manifesta si la persoanele tinere.
De ce apare tromboflebita
Un cheag risca sa se formeze atunci cand o persoana sta prea multa vreme alungita sau imobilizata: de exemplu, ca urmare a unei interventii chirurgicale, mai ales cand aceasta se face la nivelul bazinului, pe membre, sau dupa o nastere complicata. Aceasta boala mai poate fi cauzata de leucemii, anemii, poliglobulii, febra tifoida, bolile maligne, politraumatisme. Tratamentul tromboflebitei consta in medicatie antiagreganta, antiinflamatorie, anticoagulanta, antibiotica.
Stadiile si formele tromboflebitei
Stadiul preedematos este unul dintre cele mai importante forme pe care le poate atinge tromboflebita. Acesta este caracterizat prin febra de 38°, tahicardie, stare de neliniste cauzata de o durere spontana la nivelul gambei sau a musculaturii plantare, schiopatare, cresterea temperaturii locale si pete de roseata. Un alt stadiu il reprezinta tromboza venoasa care se manifesta prin aparitia unui edem dur si dureri care scad pe masura constituirii edemului. Dupa tipul de vena afectata exista tromboflebite superficiale si profunde. Cea superficiala se caracterizeaza prin febra, tahicardie, semne locale la nivelul membrului afectat, cat si prezenta unui cordon dur, sensibil si rosu (pe o portiune de cativa centimetri). Tromboflebita superficiala are o evolutie variabila, revenirea la normal avand loc in cateva zile. Simptomele in cazul tromboflebitei profunde sunt dureri la dorsoflexia piciorului, febra, dilatarea venelor superficiale, schiopatare. In acest caz este obligatoriu repausul la pat, cu imobilizare si ridicarea membrului afectat deasupra pozitiei inimii, comprese calde.
Cum reducem durerile provocate de tromboflebita
– Sunt indicate bai la picioare cu flori de musetel, cu scoarta de castan si urzica (timp de 30 de minute stai cu picioarele relaxate in ligheanul cu infuzie).
– Medicul te sfatuieste sa faci o cura de trei luni cu tinctura de leurda si sa folosesti de 4-6 ori pe zi cate o lingurita de tinctura. Este probabil cel mai puternic remediu din flora europeana contra trombozelor de tot felul, pentru combaterea inflamatilor venelor si a varicelor.
– Bea cate un pahar (200 ml) de suc de rosii proaspat stors, de trei ori pe zi, in cure de 30 zile. Este un tratament salvator pentru aceasta afectiune, deoarece sucul de rosii ajuta la diminuarea cheagurilor de sange si nu mai permite formarea altora.
– Doua lingurite pe zi de polen de albine, ingerat ca atare sau, pentru cei mai sensibili, amestecat cu miere. Este o garantie a cresterii rezistentei vaselor de sange.
– Daca ai un loc de munca ce te tine legata de birou sau daca stai mult in picioare, obisnuieste-te ca din ora in ora sa faci rotatii de glezna sau sa strangi si sa indrepti genunchii. Sunt bune si genuflexiunile. Prin aceste miscari circulatia sangvina se activeaza si tot organismul se revigoreaza.
Consultant: Dr. Shilbaya Aouni
Medic generalist