Anul acesta, toamna rece si timpurie ne-a surprins cu adevarat. Pregatirea pentru sezonul rece nu trebuie sa se limiteze la achizitionarea unor piese vestimentare sau la schimbarea produselor cosmetice folosite.
Pentru a face fata cu bine frigului, fara a dauna din cale-afara siluetei, trebuie sa luam unele masuri simple, dar esentiale.
Intai trebuie sa stim ca organismul nostru este homeoterm, deci este obligat sa isi mentina temperatura interioara constanta, indiferent de temperatura exterioara. Acest lucru inseamna consum de energie, consum mare indeosebi cand ne desfasuram activitatea intr-un mediu friguros. Cateva zeci de calorii in plus sunt bine-venite, daca ele provin din grasimi sanatoase, vegetale sau din carne grasa de peste. Daca suntem adepte ale sporturilor de iarna, ne putem permite chiar cateva sute de calorii in plus, atunci cand ne petrecem ziua pe partie sau la patinoar. Totul cu mare atentie, in asa fel incat sa nu ne depasim nevoile energetice. Daca insa lucram intr-un mediu incalzit, cu temperatura constanta, daca ne deplasam cu masina si nu facem eforturi suplimentare, este de dorit sa nu mancam mai gras, chiar daca scurtele momente de expunere la frig ne-ar determina sa o facem.
Nu uita de fructe si legume!
O alta problema legata de alimentatia de iarna este cea a legumelor si fructelor. Ele sunt obligatorii indiferent de sezon si avem marele noroc de a trai in vremuri in care le gasim in stare proaspata sau congelata oricand, in decembrie ca si in iulie. Binecunoscutele lor avantaje, in ciuda „vremurilor grele”, sunt doar cateva din argumentele pentru a nu renunta la legume si fructe:
- Vitamina C ne ajuta in lupta cu virusurile cauzatoare de gripa sau guturai;
- Fibrele tin departe constipatia, des intalnita mai ales in perioadele de sedentarism care sunt frecvente iarna;
- Antioxidantii pastreaza pielea tanara si elastica;
- Combat monotonia dietei si ne bucura ochii atunci cand privim in farfurie;
- Au un continutul caloric redus, fiind prietenele siluetei.
Cu aceste cunostinte in bagaj, va uram o iarna placuta si despre silueta mai vorbim… la primavara!
Alcoolul este agent termic sau acesta este doar un mit?
Ei bine, iarna exista tendinta de a se consuma mai mult alcool, datorita vasodilatatiei, urmate de o placuta senzatie de caldura pe care acesta le produce. Este de retinut ca bauturi alcoolice se beau numai dupa ce am ajuns la caldura, niciodata cand ne aflam in frig, aceasta pentru a evita racirea organismului, hipotermia. De asemenea, moderatia este si aici elementul de capatai.
Consultant: Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie