Ca femeie este important sa ai picioarele frumoase, dar si sanatoase. Asta implica o grija permanenta pentru tine insuti, activitatile fizice si alimentatia fiind primordiale in lupta contra durerilor de picioare. Majoritatea femeilor se plang de aceste probleme fara sa stie care este cauza lor. In primul rand trebuie sa stii de unde provin durerile. Numai un medic poate pune un diagnostic precis, in urma unor investigatii medicale de rigoare.
Durerile de picioare pot fi provocate si de varice, diverse afectiuni reumatismale (spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida), diabet, guta, leziuni unghiale, boli neurologice, tocuri inalte, incaltaminte prea stramta sau nepotrivita pentru sezonul in curs. Oricare ar fi cauza lor, acestea nu sunt de neglijat.
Ce poti sa faci singura acasa pentru a reduce disconfortul? Greutatea corporala ocupa un loc important in sanatatea picioarelor. Aceasta trebuie sa fie in conformitate cu statura pe care o ai si trebuie mentinuta la aceleasi valori. Retine! Mersul pe jos face piciorul frumos… si sanatos! Asa ca nu evita plimbarile seara, inainte de culcare, dar si in timpul zilei. Este bine sa-ti petreci macar o jumatate de ora din zi in sanul naturii. Exercitiile fizice te pot ajuta in lupta contra extremitatilor reci. Incearca sa faci mai multa miscare. In paralel cu plimbarile zilnice, mergi frecvent la o sala de fitness si cere-i unui instructor sa-ti stabileasca exercitiile benefice problemelor cu care te confrunti. Acasa, poti sa faci genuflexiuni, bai calde si, din cand in cand, masaj local cu diferite creme sau uleiuri. Tine cont de faptul ca picioarele sunt parti ale corpului extrem de delicate, care necesita tratament de curatare si hidratare. Apa calda este un bun vasodilatator si totodata cel mai bun leac pentru picioarele grele. De fapt, picioarele frumoase si sanatoase sunt rezultatul unei combinatii nuantata armonios cu gomaj, piatra ponce, hidratare, masaj, taiatul unghiilor si aplicarea stratului de lac sau oja peste ele.
10 trucuri pentru ingrijirea picioarelor
1. Timp de 10-15 minute, inmoaie-ti picioarele intr-un lighean cu apa calduta in care ai pus felii de portocale, castravete, petale de trandafiri, sare de baie si un strop de ulei de tei! Toate acestea au efecte relaxante si te vei simti mai confortabila.
2. Sterge-ti picioarele (mai ales calcaiele pentru ca ele sunt mai sensibile) cu un prosop!
3. Printr-o tehnica lenta de masaj efectuata cu varfurile degetelor de la mani, freaca-ti picioarele cu o crema preparata chiar de tine din ulei de masline si sare de mare! Masajul stimuleaza circulatia sangelui asa ca este vital sanatatii picioarelor. Dupa realizarea procedeului, sterge cu un prosop semiud!
4. Rosiile catifeleaza pielea si indeparteaza iritatiile produse de detergenti. Din 50 ml suc de rosii, un varf de cutit de sare si o lingurita de glicerina, obtii un lapte nutritiv pe care il lasi putin timp sa patrunda in piele, apoi masezi usor talpa.
5. Nu taia pielitele de la unghii! Mai bine stoarce o lamaie peste degete si indeparteaza cu un betisor de lemn celulele moarte! Este un obicei mult mai sanatos.
6. Aplica o crema hidratanta pentru picioare! Dupa aplicatiile anterioare, ai nevoie de o buna hidratare a extremitatilor!
7. Talpile si calcaiele tale au nevoie si de gomaj pentru a evita formarea de tesut cornos! Dupa baie, aplica pe talpi si calcaie o crema sau un sapun pentru gomaj! Daca deja s-au format intarituri, este bine sa apelezi la piatra ponce. Are rezultate mai bune.
8. Pentru vasele de sange de la suprafata pielii picioarelor poti sa-ti faci seara, inainte de culcare, un masaj usor, la nivel local cu Varixinal. Produsul scade senzatia de oboseala a picioarelor si micsoreaza inflamatiile gambelor afectate de varice.
9. Poti incerca si ceaiul “picioare usoare” pe baza de ginkobiloba. Infuzia este un bun remediu pentru tulburarile circulatorii, indepartand disconfortul si oboseala picioarelor. Infuzia o prepari adaugand un plic de ceai la 200 ml apa clocotita si lasand la infuzat 15 minute. Din lichidul rezultat trebuie sa bei cate trei cani pe zi, pana la ora 15.00.
10. Farmacia naturii iti pune la dispozitie si tratamentele cu frunze de brusture strivite. Aplica pe picioarele obosite cataplasme cu frunzele acestei plante dupa ce ai uns suprafata picioarelor cu Bitter suedez, balsam cu Bitter sau crema revitalizanta pentru picioare obosite. De asemenea, poti face cataplasme cu foi de varza strivita, cu argila sau cu decoct din flori de fan.
“Drenajul limfatic imbunatateste circulatia sangvina”
Un bun remediu pentru picioarele obosite este drenajul limfatic, executat in cabinetele de specialitate numai la recomandarea si sub supravegherea medicului specialist. “Drenajul limfatic realizat cu un aparat de presoterapie ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice de la nivelul periferic, iar in acest fel dispare senzatia de picioare obosite si grele. Tratamentul este indicat atat persoanelor sanatoase cat si celor hipertensive, cu probleme neuromusculare, dar si gravidelor. Se recomanda efectuarea a doua sedinte pe saptamana, timp de o luna de zile. Apoi se trece la perioada de intretinere care consta in realizarea unei sedinte pe luna”, spune dr. Mirela Miertoiu, medic medicina generala si estetica, doctorand stiinte medicale dermatologice.
Poarta incaltaminte comoda si dormi cu picioarele ridicate!
Picioarele obosite sau umflate necesita incaltaminte comoda. Asa ca este bine sa eviti, pe cat posibil, tocurile mai inalte de trei centimentri. Ca sa nu mai ai probleme cu circulatia sangvina, renunta la obiceiul de a sta cu picioarele incrucisate, urca si coboara scarile, redu consumul de cafea, sare si alcool. Daca esti fumatoare, renunta la acest viciu si consuma multe lichide. Este bine sa maresti aportul de fructe si legume; introdu in alimentatia zilnica morcovi, ceapa, castraveti si suc de lamaie. “Obisnuieste-te sa dormi stand in pozitie culcat pe spate si cu picioarele ceva mai ridicate fata de nivelul corpului! Fa-ti bai calde si maseaza-ti gambele si talpile cu ulei de baie sau sapun! Masajul trebuie sa-l incepi de la baza superioara, facand miscari delicate, lente, dar ferme prin apasarea talpii cu varfurile degetelor. Este indicat sa continui pe toata lungimea talpii, pana la calcai. Apoi urca treptat spre genunchi. In paralel cu aplicatiile anterioare, poti sa recurgi si la reflexoterapie. Aceasta trebuie insa realizata de un specialist in domeniu”, spune kinetoterapeut Camelia Petre.
Miraculoasa terapie cu praf de aur
Ingrijirea picioarelor este o preocupare specifica reprezentantelor sexului frumos. “Majoritatea femeilor care vin la saloanele de specialitate din dorinta de a urma tratamente pentru picioare frumoase, fac impachetari cu namol, cu parafina, ciocolata sau solicita tratamente SPA. Ca o noutate in domeniu pentru persoanele care isi ingrijesc bine picioarele ar fi tratamentele cu praf de aur. Ele sunt mai costisitoare ca pret, dar au efecte benefice. Aurul este bun antioxidant, are efecte anti-aging (contra imbatranirii pielii) si este rezistent la radiatiile ultraviolete”, precizeaza Mihaela Cristina Scundu, cosmetician. Praful de aur intra si in compozitia unor creme utilizate in cosmetica, fiind indicat si pentru ten. In general se fac cure de cel putin patru sedinte sau 15-20 de zile pentru intretinere.
Lavinia: “Imi rasfat picioarele cu bai calde si masaje”
Cantareata Lavinia este o clienta fidela a saloanelor de specialitate pentru cosmetica picioarelor. “Din cauza orelor multe de lucru si a concertelor frecvente sunt obligata sa stau mult timp incaltata cu pantofi sau sandale cu tocuri inalte. Acesta este un motiv in plus pentru a acorda o atentie deosebita ingrijirii picioarelor. Adesea imi rasfat picioarele cu bai calde cu sare de baie si plante naturale. Ador masajul pentru ca stiu ca are efecte benefice asupra sanatatii picioarelor, asa ca, din cand in cand, ma las pe mainile specialistilor pentru sedintele de masaj. Imi place mult sa fac sport, iar de la un timp am inceput sa fac si putina miscare; alerg, merg cu rolele, iar in anotimpul rece schiez. In plus, merg la SPA frecvent si folosesc creme pentru hidratarea si tonifierea pielii”, spune cantareata Lavinia.
Durerile de picioare, gleznele umflate si extremitatile reci sunt mai frecvente la femei. Potrivit statisticilor, 80% dintre persoanele care acuza dureri la nivelul picioarelor sunt femei. Uneori acestea sunt ereditare, dar in mare parte sunt cauzate de modul de viata. 90% dintre femeile insarcinate au probleme legate de retentia de lichide. Se pare ca o treime dintre femeile cu varste peste 25 de ani au tulburari de circulatie sanguina care, in multe cazuri ascund existenta unor maladii venoase.
80% dintre persoanele care acuza dureri la nivelul picioarelor sunt femei.
Consultanti: dr. Mirela Miertoiu, medic medicina generala si estetica
kinetoterapeut Camelia Petre
cosmetician Mihaela Cristina Scundu