Tratamente naturiste pentru vindecarea infectiilor pielii

Tratamente naturiste pentru vindecarea infectiilor pieliiBolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii. De foarte mare importanta este diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific. Netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu doar sanatatea fizica, ci si echilibrul emotional, ceea ce poate duce la aparitia depresiei, anxietatii.

 

Adesea, bolile de piele apar la nivelul dermei si epidermei si sunt declansate din cauze virale, bacteriene, fungice si infectioase. Afectiunile cutanate mai sunt cauzate si de afectiunile sistemului imunitar. Majoritatea bolilor de piele sunt diagnosticate printr-o examinare atenta a pielii la care se adauga informatii legate de istoricul medical al bolnavului. Unele afectiuni cutanate sunt mai dificil de diagnosticat intrucat se aseamana cu alte boli de piele, insa pentru celelalte exista tratament.

 



Incearca aceste remedii naturiste indicate in tratamentul infectiilor pielii

  • Uleiul de sunatoare preparat in casa isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat in ingrijirea ranilor deschise, a ranirilor proaspete, hematoamelor, inflamatiilor ganglionilor si a tenului aspru. Are efect calmant, antiinflamator, cicatrizant si are un rol important in combaterea senzatiilor de durere, usturime sau mancarime. Sugarii cu dureri de burta (colici) se linistesc daca burtica le este masata cu ulei de sunatoare. Se maseaza usor zonele cu probleme, de 2 – 3 ori pe zi, sau se imbiba o compresa cu ulei care se aplica direct pe locul afectat. Pentru combaterea mancarimilor pielii si a usturimii se adauga in uleiul de sunatoare cateva picaturi de ulei volatil de menta. In cazul ranilor deschise se aplica cu spatula in strat subtire, omogen, pe toata suprafata plagii, sub pansament steril ce se va schimba la 12-24 ore. In masajul terapeutic sau de relaxare se poate amesteca cu uleiuri esentiale de: neroli, musetel, bergamota, patchouli, levantica, portocal, trandafir, ylang-ylang. La 10 ml ulei de sunatoare – 5 picaturi ulei esential.
  • Uleiul sau alifia de tataneasa. Utilizat in cicatrizarea estetica, fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor. Folosit pe timp de iarna, este foarte util in prevenirea reumatismului si a problemelor pielii generate de frig.
  • Pe cei care sufera de ciuperci la picioare, as dori sa-i sfatuiesc sa aplice tinctura de coada-soricelului care este un remediu sigur si rapid.
  • Tinctura de arnica. Un adevarat miracol la rani de orice fel.
  • Pentru mancarimi de piele, se pot face bai foarte calde cu apa in care se pune putin otet de mere.
  • Vitamine si saruri minerale necesare: K, B, B2, C, E, F, (cu B6 si A), Mn (antitoxic);
  • Ceai de: anghinare, armurariu (infuzie cu 300 g frunze/l 1 apa sau decoct cu 20-30 g radacini/l 1 apa – se beau 3 cesti/zi inainte de mese cu jumatate de ora; se pot pune si comprese extern), catina, dragaica, iarba-mare (eruptii ale pielii insotite de mancarimi), izma, mesteacan, urzica, trei-frati-patati, turita-mare, ventrilica (indeosebi impotriva mancarimii care apare la batranete), frunze de coacaz negru (calmant, antiinfectios), coada-soricelului, levantica, soc, papadie, radacina de cicoare;
  • Se fac si bai de izma, urzica, dragaica, coada-soricelului, musetel, coada-calului, urzica + soc, orez;
  • Tamponari cu ulei de menta si alcool 90°, otet numai la urticarii. Eczemele se pot unge cu macerat de lavanda in ulei de masline; tamponari cu macerat (2 lingurite/500 g apa rece, apoi se incalzeste si se strecoara) de casul-popii, la 12 ore.

 

 

Text: Dr. Adelina Gruia, med. spec. medicina de familie