Guturaiul este o inflamare a mucoaselor care acopera interiorul partii superioare a cailor respiratorii. Simptomele guturaiului sunt declansate atunci cand un virus se ataseaza de mucoasa cailor nazale sau a faringelui. Cele mai comune simptome sunt: nasul infundat, stranutul, durerile in gat, febra, tusea seaca ce poate surveni doar in timpul noptii, frisoanele, starile de oboseala, ochii ce lacrimeaza, durerile de cap si dificultatile de respiratie.
Acestea se instaleaza la 1-4 zile dupa ce s-a produs infectia cu virusul guturaiului si dureaza, in general, aproximativ 3 zile. In ceea ce priveste tratarea guturaiului, inainte de a apela la medicamente, poti opta pentru diferite remedii naturale, care au efecte vizibile.
Scortisoara si cuisoarele ajuta la scaderea febrei
Pentru a favoriza transpiratia, se prepara o infuzie din cimbru si mirodenii. Se fierbe o mana de cimbru, o crenguta de scortisoara si doua cuisoare intr-un litru de apa, timp de 2 minute. Infuzia se lasa la racit 3 minute, dupa care se strecoara si se bea calda. Scortisoara si cuisoarele ajuta la scaderea febrei si favorizeaza odihna. Alte ierburi care ar putea usura simptomele si scaderea febrei sunt coriandrul si ghimbirul. Mai mult, frectiile cu eucalipt, musetel sau angelica favorizeaza, de asemenea, scaderea febrei.
Lemnul-dulce, remediu pentru durerile in gat
Lemnul-dulce are proprietati bactericide, antiinflamatoare si de netezire a mucoaselor respiratorii. Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de o lingurita de radacina uscata la un pahar cu apa. Se beau cel mult 3 pahare pe zi. De asemenea, infuzia de eucalipt este benefica pentru tratarea durerilor in gat. Se pregateste o infuzie dintr-un litru de apa si un pumn de frunze uscate, indulcite cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi. Mai mult, infuzia de cimbru cu miere si lamaie amelioreaza raguseala si pierderea vocii.
Ridichea neagra combate tusea seaca
Sucul de ridiche neagra este un bun remediu impotriva tusei seci. Asadar, ai nevoie de o ridiche in interiorul careia se face un orificiu mai mare pentru a se pune o lingurita de zahar. Ridichea se lasa o zi intreaga pe o farfurie, dupa care sucul obtinut se pune intr-o sticluta. Se inghite cate o lingurita seara, inainte de culcare.
Pentru tusea productiva cu expectoratii, poti opta pentru o cataplasma cu mustar. Ai nevoie de 50 g de faina peste care se adauga putina apa calda si se amesteca pana cand se obtine o pasta moale si omogena. Amestecul se intinde intre doua bucati de panza, dupa care se aplica pe spate sau piept, evitandu-se zona inimii. Cataplasma poate fi tinuta maximum 15 minute, dupa care zona respectiva se va spala cu apa calda. Acest remediu este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace.
Levantica – remediu impotriva durerilor de cap
Levantica, rozmarinul, musetelul, menta si trandafirul sunt cele mai eficiente plante in combaterea durerilor de cap. Ele sunt utilizate pentru bai, masaje de gat, fata si spate sau pentru inhalare atunci cand uleiurile se incalzesc. Pentru a indeparta durerea de cap provocata de guturai, se pun cateva picaturi de esenta de menta pe o bucata de material inmuiat in apa rece si se tine pe frunte timp de 10 minute. De asemenea, cu cateva picaturi de levantica se freaca usor tamplele. Picaturile de esenta de eucalipt se adauga intr-un bol cu apa, amestecul fiind folosit pentru inhalatie.
Inhalatia care contine conuri de brad, busuioc, menta sau picaturi de ulei de lavanda este un bun remediu pentru nasul infundat. Tot ce trebuie sa faci este sa iti pui un prosop pe cap si sa stai deasupra unui vas cu apa fierbinte, in care ai adaugat unul dintre ingredientele mentionate. Aburul se inhaleaza timp de 10-15 minute.
Text : Elena Diaconu