Natura ne-a pus la dispozitie o multime de plante care ne pot ajuta sa tratam diverse afectiuni ale organismului. De data aceasta, ne-am gandit sa va impartasim mai multe despre remediile naturale eficiente in tratarea problemelor ginecologice.
Sanatatea organelor genitale – in stransa legatura cu functionarea ficatului
Se stie ca ficatul este responsabil cu secretia enzimelor si proteinelor care influenteaza nivelul de hormoni din sange. Organele genitale, la randul lor, sunt influentate de sanatatea ficatului, care poate ajuta la reglarea activitatii hormonale. Pentru ca un tratament naturist adresat afectiunilor ginecologice sa fie eficient, el ar trebui sa cuprinda si ficatul. S-a observat ca plantele recomanadate pentru afectiunile ginecologice rezolva si unele probleme ale ficatului si invers.
Ceaiul de galbenele, sub forma de infuzie, si tinctura au efecte de detoxifiere a ficatului, a sangelui, a uterului si sunt antiinflamatoare. Ele sunt indicate pentru combaterea bufeurilor.
Ceaiul din ghimbir este eficient in calmarea crampelor menstruale, aplicat extern sub forma de comprese. Ceaiul se prepara dintr-o bucata de ghimbir proaspat de 3-4 centimetri, maruntita, adaugata la un litru de apa, din care se beau zilnic 2-3 cani.
Plante pentru reglarea dezechilibrelor hormonale
Angelica chinezeasca sau Dong Quai, supranumita si ginsengul feminin, este o planta folosita in Asia pentru corectarea dezechilibrelor hormonale feminine: cresterea fertilitatii, reducerea simptomelor in sindromul premenstrual, reglarea menstruatiei, relaxarea musculaturii uterine, reducerea manifestarilor neplacute in menopauza (transpiratii, bufeuri si uscaciune vaginala) sau intarzierea acesteia prin actiunea de nutritie a organelor sexuale feminine. Se utilizeaza radacina, tulpina si semintele, proaspete sau uscate. Se prepara un decoct din trei linguri de planta la un litru de apa prin fierbere timp de 5 minute, urmata de o infuzare de 10 minute. Tratamentul are contraindicatii in tumorile benigne si maligne mamare si genitale, sarcina si alaptare, bolile hemoragice si alergii.
Branca ursului, planta care se gaseste in tara noastra, este indicata in stimularea activitatii genitale (afrodiziac), ca antispastic uterin, in cazuri de sterilitate feminina si masculina, insuficienta ovariana cu amenoree secundara, frigiditate, impotenta, menopauza prematura. Decoctul se prepara la fel ca acela de Dong Quai. Infuzia se obtine din doua lingurite de fructe, adaugate in 250 ml de apa fierbinte, timp de 10 minute. Se administreaza cate trei cani de infuzie pe zi, inaintea meselor principale.
Catina – utila pentru fertilitate
Uleiul de catina este substanta naturala cu cel mai generos continut de vitamina E, vitamina tineretii si a fertilitatii. Printr-un tratament de 2-3 luni cu ulei de catina, se poate obtine refacerea activitatii glandelor sexuale. Uleiul de catina este recomandat ca adjuvant in tratamentul unor afectiuni oncologice, cum sunt cancerul uterin si cel de prostata.
Uleiul de catina este indicat si in afectiuni ca herpesul si infectia cu HPV; in aceste doua afectiuni, aplicatiile se fac de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere), cu rezultate spectaculoase.
Farmacistii Catena recomanda produsele Zdrovit. Daca iti doresti sa combati infectiile intime si sa asiguri o ingrijire adecvata zonei genitale, atunci cu siguranta vei fi incantata de produsul Zenella Med 14 de la Zdrovit! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu