Termenul de transpiratie excesiva se refera la o problema comuna, in special a palmelor, axilelor si talpilor si poate avea un impact destul de serios asupra vietii. Transpiratia normala ajuta la mentinerea unei temperaturi constante a corpului in sezonul calduros, atunci cand un om are febra sau atunci cand facem sport. Transpiratia excesiva sau hiperhidroza apare atunci cand organismul transpira din ce in ce mai mult, chiar si cand afara temperaturile nu sunt ridicate. Exista mai multe tipuri de hiperhidroza: hiperhidroza focala primara, hiperhidroza focala secundara si hiperhidroza generalizata.
Transpiratie excesiva: cauze
Printre cauzele transpiratiei excesive se pot regasi anumite afectiuni precum menopauza, problemele tiroidei, diabetul, sarcina, anxietatea, anumite boli precum leucemia, artrita reumatoida, boala Parkinson, obezitatea, stresul, HIV-ul, febra aparuta din cauze nedeterminate, precum si anumite medicamente precum antidepresivele. Uneori, transpiratia excesiva poate fi insotita de simptome precum dureri in piept sau de stomac, ameteala etc. Trebuie neaparat sa mergi la medicul specialist de indata ce observi ca transpiri mult mai mult decat de obicei atat ziua cat si noaptea, dar si cand transpiratia intrerupe rutina zilnica si afecteaza stilul de viata.
Cele trei tipuri de transpiratie excesiva
Hiperhidroza focala primara apare pe unul sau mai multe din urmatoarele locuri: palme, talpi, axile, fata sau scalp. Cauzele acestui tip de transpiratie sunt necunoscute, glandele din zonele afectate fiind hiperactive sau mai sensibile decat in mod normal. Apare, de obicei, inaintea varstei de 25 de ani si afecteaza aproximativ 3 din 100 de oameni. Hiperhidroza focala secundara este foarte rar intalnita si apare intr-o anumita zona a corpului, de aceea este nevoie de consultul unui specialist. Cat despre hiperhidroza generalizata, acest lucru inseamna ca exista o transpiratie excesiva, deloc normala, in ceea ce priveste tot corpul. De obicei, hiperhidroza generalizata apare din cauze medicale
Combate transpiratia excesiva
In primul rand, este foarte important sa utilizezi un sapun cu o formula blanda daca cele obisnuite iti fac probleme. Trebuie sa eviti factorii declansatori precum caldura excesiva si alimentele picate. Tot in caz de transpiratie excesiva incearca sa utilizezi in mod regulat antiperspirantele normale (exista o diferenta importanta intre antiperspirante si deodorante). Antiperspirantele reduc eliberarea sudorii, in timp ce deodorantele doar mascheaza mirosurile neplacute. Transpiratia nu are miros, ci doar hainele transpirate care nu au fost schimbate. Vara trebuie sa porti haine un pic mai lejere si sa eviti fibrele precum lycra sau nylon. Daca exista o transpiratie excesiva in zona talpilor, schimba sosetele de doua ori pe zi si utilizeaza o pudra absorbanta pentru picioare. Alterneaza perechile de pantofi, astfel incat incaltamintea sa aiba timp sa se usuce. Alege intotdeauna pantofii de calitate, din materiale care permit pielii sa respire.
Text: Ruxandra Raica