Transpirația palmelor este o problemă medicală des întâlnită și afectează chiar și adolescenții. Cu toții experimentăm asta cel puțin de câteva ori în viață. În alte situații, peste 80% dintre persoanele cărora le apare transpirația palmelor spun că sunt afectați emoțional de ea, în special într-un context social.
Află din acest articol tot ce ai nevoie să știi despre hiperhidroza palmară, de ce apare, dar mai ales ce poți face pentru a combate.
Transpirația palmelor – ce este și cum se manifestă?
Simplu spus, îți simți palmele umede și calde, iar transpirația palmelor poate chiar să îți afecteze sau îngreuneze realizarea anumitor activități. Este o afecțiune medicală cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză palmară (transpirație excesivă la nivelul palmelor) și apare indiferent de temperatură sau efort. În fapt, transpirația palmelor înseamnă că glandele sudoripare de la nivelul palmelor sunt supraactivate, fiind stimulate de către sistemul nervos autonom.
Se poate manifesta când ți-e lumea mai dragă, se declanșează pur și simplu și te poate afecta începând de la scrisul de mână, dacă lucrezi cu acte și instrumente de scris, manevrarea dispozitivelor electronice, căci e deranjant chiar și să scrii la laptop cu mâinile transpirate, și până la activități ce presupun gestionarea obiectelor de mici dimensiuni.
Clasificarea transpirației mâinilor
Persoanelor care se confruntă cu această afecțiune nu le este ușor în viața profesională sau socială, dimpotrivă. Transpirația palmelor poate fi de două tipuri: primară și secundară.
Pentru a înțelege diferența dintre cele două află că hiperhidroza primară este cel mai des întâlnită și nu are o cauză medicală, fiind considerată a fi genetică. Aceasta apare adesea încă din perioada copilăriei sau a adolescenței, afectând ambele mâini.
Varianta secundară este pusă pe baza unei afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, hipertiroidismul sau tulburări neurologice. Transpirația palmelor mai poate fi un efect secundar al unor tratamente medicamentoase.
Posibile cauze în transpirația palmelor
Sunt mai mulți factori ce o pot declanșa și, ca să găsești soluția, este important să urmărești factorul declanșator. Iată care sunt posibilele cauze:
1. Transpirația palmelor poate fi o problemă genetică
Aproximativ 50% dintre persoanele care se confruntă cu hiperhidroza palmară declară că aceasta a fost prezentă în familie. Deși nu este clar care gene se fac responsabile, cercetătorii cred că genele care sunt implicate în dezvoltarea sistemului nervos sunt cele care „instalează” problema.
2. Transpirația palmelor se poate declanșa pe fond emoțional
Momentele în care ai mâinile transpirate își pot face apariția în baza unor emoții foarte puternice fie că ne referim la un stres puternic sau anxietate. Starea de nervozitate sau frică activează sistemul nervos simpatic și apare transpirația palmelor creierul transmițând comenzi în baza emoțiilor iar reacția este exagerată.
3. Alimentația influențează hiperhidroza palmară
Și alimentele pot declanșa sistemul nervos simpatic iar printre acestea se numără: cafeina, băuturile energizante, alimentele picante, alcoolul sau alimentele bogate în sodiu. Fiecare dintre acestea reprezintă stimuli în activarea unor receptori din organism iar efectul este transpirația palmelor, dar nu numai.
4. Afecțiuni medicale sau tratamentele
Tulburările hormonale pot determina transpirația palmelor, dar și tratamentele luate pentru diferite afecțiuni medicale. Atfel, hipertiroidismul poate produce o accelerare a metabolismului inducând încălzirea și transpirație. Diabetul poate provoca o neuropatie autonomă afectând funcționarea sistemului nervos și glandele sudoripare.
5. Hiperactivitatea glandelor sudoripare
Sunt persoane care au o activitate accelerată a glandelor sudoripare și se confruntă cu transpirația inclusiv la nivelul palmelor. Studiile realizate în timp, n-au demonstrat că ar exista vreo anomalie a glandelor sudoripare, așa funcționează.
6. Factorii de mediu pot declanșa transpirația palmelor
Condițiile de muncă pot influența, mediul umed sau cu temperaturi ridicate, mediile slab ventilate, lucrul cu materiale sintetice, schimbările bruște de temperatură sau mediile închise, toate acestea pot accentua efectele hiperhidrozei palmare.
Dacă reușești să gestionezi problema și, dacă aceasta nu apare des, este foarte bine, dar dacă transpirația palmelor este prezentă des, dacă intervine chiar și în timpul somnului sau fără vreun factor cauzator și dacă îți este afectată calitatea vieții, atunci este necesar să te prezinți la medic.
Transpirația palmelor – opțiuni de tratament
În funcție de gravitate, intervenția se poate face acasă, dar dacă nu se ameliorează apelează la ajutor specializat. Transpirația palmelor poate fi combătută astfel:
1. Antiperspirantele cremă
Este o bună soluție atunci când te sâcâie transpirația palmelor. Conținutul de săruri de aluminiu va fi mai rapid pentru că va bloca temporar glandele sudoripare. Poți aplica seara pe palmele curate și uscate, activitatea glandelor sudoripare fiind redusă iar ingredientele active pot intra eficient în piele.
2. Modificări în alimentație și gestionarea stresului
Redu alimentele care stimulează glandele sudoripare și, vei vedea că și transpirația palmelor se va retrage. Cafeina, alimentele picante, energizantele sau anumite ceaiuri și băuturi cu cafeină sau cele alcoolice, consumate rar. Apoi, este important să îți gestionezi stresul cât mai bine, la fel și anxietatea.
3. Evită factorii declanșator
Începând de la hainele pe care le porți și materiale în special în privința mănușilor, dar și în general pentru că pot provoca o hiperactivitate a glandelor sudoripare ceea ce va duce și la transpirația palmelor. Identifică și evită orice alți factori externi.
4. Iontoforeza în tratarea hiperhidrozei palmare
Această procedură medicală presupune folosirea unui curent electric de intensitate scăzută, dar cu ajutorul căruia se introduc ioni în piele pentru a bloca temporar glandele sudoripare. Vei introduce mâinile într-un vas cu apă prin care trece un curent electric, slab. Tratamentul se realizează în 3-4 sesiuni săptămânale iar în funcție de răspunsul individual poate dura până la 4 săptămâni.
5. Transpirația palmelor tratată cu injectii cu toxină botulinică
Este un tratament eficient pentru hiperhidroza palmară moderată sau severă. Injectarea dozelor mici de toxină botulinică va determina blocarea eliberării de acetilcolină. Efectele se văd imediat iar disconfortul procedurii este minim.
6. Tratament topic cu Qbrexza (glicopirolat)
Recent apărut, presupune folosirea de șervețele pre-umezite cu această substanță. Inițial, concepute pentru transpirația axială sunt recomandate și pentru transpirația palmelor. Glicopirolatul va bloca receptorii care stimulează glandele sudoripare. Se aplică șervețele pe mâini până se usucă apoi, vei purta pentru 30 de minute mănuși de bumbac.
Transpirația palmelor face imposibilă strângerea de mână a unei persoane așa că, nu-i permite să te pună în ipostaze neplăcute!