Transpiratia. Cum ii facem fata?

Cum facem fata transpiratiei in sezonul caldExista produse de ingrijire la care apelam pentru a ne imbunatati imaginea, pentru a aduce um plus de frumusete sau sarm aspectului in interactiunea cu ceilalti, precum fardurile sau parfumurile. Acestea sunt optionale. Alte produse insa sunt absolut necesare si nu cred ca exagerez cand spun ca sunt vitale pentru o relatie „sanatoasa” cu cei de langa noi. Din aceasta ultima categorie fac parte si produsele impotriva transpiratiei, fie ca vorbim de deodorante sau antiperspirante.

Transpiratia nu este doar un inconvenient al starii de igiena corporala. Ea are un loc bine stabilit si deosebit de important in modul de functionare al organismului. Transpiratia este procesul prin care corpul uman isi pastreaza temperatura optima de functionare atat in conditii normale cat si in situatii in care de caldura excesiva, antrenament fizic intens sau stari de emotivitate si se manifesta indiferent de varsta. Transpiratia este deci sistemul de racire al organismului. Chiar daca nu ne dam seama, lichidul sub forma de plasma care are un continut majoritar de apa, sodiu, clor si potasiu, este mereu secretat intr-o mai mica sau mai mare cantitate.
 
O persoana normala prezinta aproximativ 2,6 milioane de glande sudoripare. Ele sunt dispuse pe toata suprafata corpului cu exceptia buzelor, mameloanelor si zonelor genitale externe.

Arme impotriva transpiratiei
Pentru cazurile normale, nepatologice, oamenii recurg la ajutorul oferit fie de deodorante, fie de antiperspirante. In timp ce deodorantele acopera mirosul produs prin descompunerea lichidului sudoripar, antiperspirantele incetinesc producerea lichidului. Acestea din urma sunt recomandate persoanelor care prezinta o sudoratie excesiva insa nu patologica. Exista insa si produse care imbina beneficiile oferite de ambele produse.

Cum ne alegem produsele antiperspirante
Desigur alegerea armelor in lupta cu transpiratia ne apartine in totalitate fie ca ne luam drept criteriu parfumul, recomandarile prietenilor, ale medicului sau experienta personala. Daca insa ne dorim ca efect scaderea cantitatii de transpiratie vom alege cu siguranta antiperspirantiele care prin componenta lor activa bazata pe aluminiu, blocheaza puterea de secretare a lichidului sudoripar. Daca va uitati pe etichetele produselor de acest gen veti gasi cu siguranta, de obicei in limba engleza una din urmatoarele substante: aluminum chloride, aluminum zirconium tricholorohydrex glycine, aluminum chlorohydrate sau aluminum hydroxybromide. Asa le veti putea si identifica.

Functioneaza…dar cum?
Secretul vine de la ionii de aluminiu care sunt atrasi in celulele ce captusesc glandele sudoripare la nivelul stratului superficial al pielii. In acelasi timp celulele acumuleaza si apa, dilatandu-se si blocand caile de evacuare pentru transpiratie. Capacitatile de absorbtie ale celulelor sunt insa limitate. Ajunse la saturatie si la echilibru celulele elimina apa prin osmoza, revenind la dimensiunile normale. Acesta este si motivul pentru care este necesara aplicarea antiperspirantului de mai multe ori pe perioada unei zile.

Mitul cancerului produs de antiperspirante
Incepand cu anii 1990 s-a lansat teoria conform careia antiperspirantele se fac responsabile de dezvoltarea cancerului la san. Potrivit Institutului National al Cancerului(National Cancer Institute (NCI)) informatia ca antiperspirantele contin informatii daunatoare care asimilate prin piele pot provoca cancerul de san este falsa. La fel de falsa este si ipoteza conform careia aceste produse blocheaza eliminarea toxinelor din organism. Aceeasi idee este sustinuta si de FDA(Food and Drug Administration), de Mayo Clinic, de American Cancer Society (ACS) si de Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association. Deasemenea lamele de ras pot creste riscul infectiilor cutanate insa nu se fac responsabile de dezvoltarea cancerului.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Doctor Cristina Matei, 
Medicina de Familie