A venit vara, sezonul in care transpiram probabil cel mai mult. Cand este insa normala transpiratia, la ce ne ajuta si cand este in exces, vom afla in continuare. Transpiratia este un proces prin care corpul uman elimina toxinele si care ne ajuta sa ne adaptam la temperaturi ridicate sau la efort. Prin transpiratie, corpul evita sa se supraincalzeasca. Daca nu depaseste cantitatea de 40 g/ora, transpiratia este considerata un proces normal, iar in situatiile in care aceasta valoare este depasita, putem vorbi despre transpiratie in exces sau hiperhidroza, o boala care se transmite genetic.
Afectiuni care pot provoca transpiratie excesiva
Cauzele transpiratiei excesive pot fi afectiuni medicale ca diabetul si hipoglicemia, unele boli ale ficatului, parazitii intestinali, menopauza, medicatia, stresul emotional (furia, teama, nerabdarea, agitatia), obezitatea sau unele disfunctii metabolice sau hormonale. Stresul neuropsihic al persoanelor emotive poate cauza si el transpiratie in exces.
Transpiratia este reglata prin mecanisme nervoase si hormonale si, cu ajutorul ei, se elimina apa, saruri minerale si o serie de deseuri metabolice prin glandele sudoripare prezente pe intreaga suprafata a corpului, insa cu precadere in zona axilelor, fetei, palmelor si talpilor. Desi prin zona axilara se elimina doar 1% din cantitatea de transpiratie, aici se intalnesc mirosurile cele mai neplacute.
De regula, transpiratia este inodora (nu are miros), insa daca apare un miros neplacut, este vorba despre reactia intre aceasta si bacteriile de la nivelul pielii sau despre unele afectiuni ale rinichilor, ficatului sau infectii cu ciuperci. Consumul ridicat de zahar rafinat poate sa determine proliferarea bacteriilor de la nivelul pielii.
Metode de reducere a transpiratiei
- Alcalinizarea pielii prin bai cu apa cu bicarbonat, in special pentru picioare, bai corporale cu apa in care s-au adaugat: otet de mere, cidru sau ulei volatil din arbore de ceai. Spalarea zilnica trebuie sa se faca cu sapun cu glicerina sau antibacterian.
- Se pot folosi pudra de talc si unguente cu sulfat de zinc.
- Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie lejere si din fibre naturale, cele sintetice fiind iritante.
- Mirosul neplacut al transpiratiei se poate accentua daca consumam cafea sau mancaruri cu ceapa, usturoi sau puternic condimentate. Trebuie evitate bauturile prea calde sau prea reci, preferandu-le pe cele la temperatura camerei. Hidratarea este recomandat sa se faca cu apa plata sau alcalina, sucuri proaspete din fructe si legume preparate in casa, ceaiuri din plante medicinale (in special salvie) si supe de zarzavat fara carne, bulion de tomate si vegeta.
- Dupa dus, ne vom asigura ca pielea a fost bine uscata, evitandu-se astfel sa ramana umeda si sa devina un mediu propice pentru bacterii.
- Remediile de ultima ora folosite in reducerea transpiratiei sunt bandeletele energizante utilizate de sportivi; actiunea lor este si de reducere a frecventei cardiace, a acidului lactic si a caldurii produse de organism atunci cand depune efort intens sau prelungit. Inhibarea transpiratiei se poate realiza pentru mai multe ore.
- Injectiile cu botox la nivelul zonei afectate de transpiratia excesiva au efect pe o perioada de 4-9 luni, acesta putand fi spectaculos la nivelul palmelor si axilelor.
- Pe langa igiena personala adecvata, folosirea deodorantelor este un alt mijloc de a ne feri de mirosul neplacut al transpiratiei. Este bine sa evitam antiperspirantele care, potrivit ultimelor cercetari in domeniu, s-au dovedit nocive pentru sanatate. Efectele periculoase ale antiperspirantelor apar din cauza blocarii glandelor sudoripare de la nivelul axilelor, generate de actiunea clorhidratului de aluminiu, substanta responsabila de aparitia cancerului la san. Transpiratia inhibata de aceasta substanta se depoziteaza in nodulii limfatici de sub brat, cauzand neplacerile despre care am vorbit mai sus.
Beauty adviserii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti protectie eficienta impotriva transpiratiei si, totodata, o piele a subratului ingrijita, atunci cu siguranta vei fi incantata de deodorantul roll-on Sensitive pentru piele sensibila de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu