Fiecare sarbatoare a oamenilor este insotita de mai multe obiceiuri. Rostul lor este acela de a genera o stare de bine, de optimism, de a da curaj si putere celor care le respecta. Exista credinta ca viitorul poate fi influentat pozitiv de anumite actiuni, gesturi sau obiecte pe care le folosim cu mai multa sau mai putina convingere, in functie de cultura in care ne-am nascut, de educatia pe care am primit-o si de propriile sentimente si pareri. Prosperitatea si implinirile pe care le asteptam pot fi, cel putin teoretic, „ajutate” sa se implineasca de astfel de superstitii.
Sa nu intram in noul an cu datorii!
Una dintre cele mai comune credinte de acest fel este sa nu intram in noul an cu datorii. In cazul in care o vom face, nu ne asteapta zile prea fericite in plan financiar, iar datoriile pe care le avem se vor inmulti. Ideal ar fi si sa nu imprumutam bani in noaptea dintre ani, spunandu-se ca astfel ne limitam oportunitatile de a castiga in perioada urmatoare.
Unii sustin ca o moneda pusa in paharul din care bem chiar la miezul noptii sau intr-un vas cu apa pe care o vom folosi pentru spalat pe fata in prima zi a anului ne poate face mai bogati. Paharele si farfuriile trebuie sa fie pline pe masa in aceasta noapte, altfel exista posibilitatea ca anul care vine sa fie unul sarac. Pentru a fi mai siguri de belsug, e bine sa intampini noul an cu cateva boabe de grau in buzunar. Tot in acest sens se recomanda sa nu facem treburi gospodaresti in prima zi a anului, deci fara maturat sau spalat de rufe. Aceasta zi trebuie dedicata relaxarii si odihnei.
Clopoteii, artificiile si pocnitul din bici ne protejeaza de spiritele malefice
Colindele au un rol foarte important, cele specifice si cel mai des intalnite la noi fiind Plugusorul, Capra, Ursul si Sorcova. Zgomotele puternice si lumina, spune traditia, alunga energiile negative care ne dau tarcoale. Clopoteii, artificiile sau pocnitul din bici ne ajuta sa ne facem simtita prezenta si ne protejeaza de spiritele malefice. Unii aleg sa tina in buzunar si o capatana de usturoi in aceasta noapte, o garantie in plus ca duhurile rele ii vor ocoli.
Un alt obicei de care multi oameni tin cont este acela de a purta haine noi in noaptea de Revelion. Se considera ca astfel vei avea parte de mai multe cadouri in anul care urmeaza. Este preferabil sa purtam ceva de culoarea rosie, aducatoare de dragoste si veselie. De asemenea, rosul se crede ca atrage noroc pentru noul an.
Evitati discutiile in contradictoriu in noaptea de Revelion!
O alta superstitie ne spune sa nu plangem in noaptea de 31 decembrie si in ziua de 1 ianuarie. Lacrimile pe care le-am varsa ne-ar putea aduce multe evenimente triste in urmatoarele 365 de zile. Este recomandat sa evitam discutiile in contradictoriu in noaptea de Revelion, la fel si limbajul brutal sau licentios. Povestirile despre morti sau fantome trebuie lasate si ele deoparte in timpul acestei sarbatori, fiind cunoscute ca aducatoare de ghinion.
Traditii ale iubirii din toate colturile lumii
Vascul este simbol al statorniciei dragostei si a prieteniei, de aceea sarutul sub vasc a ajuns sa fie unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri pe care oamenii le au in noaptea de Revelion. Acest gest se spune ca aduce armonia in relatia noastra si ca face iubirea mai intensa. Vascul are, de asemenea, rol in protejarea de ghinion. Pentru a avea parte de afectiune in anul care vine, sarutul este obligatoriu la miezul noptii, fie el sub vasc sau nu. Tot pentru dragoste, dar si pentru prosperitate, se recomanda ca tot la miezul noptii sa dansati in aer liber, de preferinta in jurul unui copac.
O alta traditie ne aduce aminte sa aprindem o lumanare sau o candela in noaptea dintre ani si sa o tinem aprinsa pana dimineata, astfel vom avea parte de un an luminos. Foarte cunoscuta este si superstitia conform careia dorinta pe care ti-o pui in aceasta noapte are sanse foarte mari sa se indeplineasca, mai ales daca ai grija sa nu impartasesti nimanui care este aceasta.
Text: Ionut Solescu