Traditii de nunta unice din intreaga lume

traditii nuntaNunta reprezinta sansa unica a unui cuplu de a-si celebra dragostea in fata familiilor si a prietenilor, dar si aceea de a-si evidentia propriile traditii de nunta. Diferite culturi si religii au toate moduri unice de a sarbatori aceasta zi speciala. Mai jos vei gasi cele mai interesante obiceiuri de nunta adunate din intreaga lume.

 



Casatorita in rosu

 

In timp ce multe mirese din America de Nord aleg sa poarte rochii albe la nunta, in multe tari din Asia se crede ca un strop de culoare ii va aduce noroc tinerei. In aceste tari, culoarea rosie este adoptata frecvent la astfel de ocazii si este, de obicei, culoarea rochiei de mireasa. Rosul se spune ca le aduce iubire, bucurie si succes tinerilor casatoriti. De la invitatii la decoratiuni, cu cat mai mult rosu, cu atat mai bine!

Degustarea celor patru condimente

In traditia Yorubiana din Africa de Vest, specifica multor culturi africane, degustarea unor condimente este la fel de importanta ca si spunerea juramintelor de casatorie. In timpul ceremoniei de nunta, mireasa si mirele gusta din patru arome diferite, care reprezinta vremurile bune si cele rele intr-o casatorie. Cele 4 arome diferite includ ceva acru – simbol al sacrificiilor si compromisurilor care vor fi facute de-a lungul casniciei, ceva amar – care reprezinta lipsa de intelegere din cuplu, ceva fierbinte pentru ca tinerii casatoriti sa se pregateasca pentru noptile pasionale si ceva dulce – dragostea de lunga durata.

 

Dansul Dabke

Este timpul sa iti pui pantofii de dans pentru ca se anunta o noapte agitata. Dabke – un dans in linie care, de multe ori, este prezentat de artisti – este un dans popular in culturile arabe. Oaspetii sunt rugati sa se ridice si sa danseze impreuna cu mirele si mireasa. Cea mai lunga linie care s-a realizat vreodata in dansul Dabke? 5050 de oameni! Asta da performanta!

 

Murdarirea miresei si a mirelui


Imbracati-va bine, deoarece lucrurile sunt pe cale sa devina murdare! Intr-o traditie scotiana, mirele si mireasa sunt surprinsi de prieteni si scosi in plina strada unde sunt murdariti cu alimentele cele mai dezgustatoare: peste, uleiuri, oua etc! Motivul pentru aceasta lupta cu alimente? In traditia scotiana se spune ca umilirea in public pregateste cuplul pentru lucrurile jenante pe care cei doi le vor intalni pe parcursul casniciei. Oricum, cuplul nu are de ce sa-si faca griji, pentru ca a experimentat deja ce este mai rau!

 

Inel pe degetul de la picior

In ceremoniile traditionale hinduse, un inel este plasat pe al doilea deget de la picior al femeii in loc de degetul inelar de la mana, pentru a semnifica faptul ca ea este casatorita. Femeilor necasatorite nu le este permis sa poarte un inel pe degetul de la picior – nici chiar fetelor tinere, ca un accesoriu.

 

Supa pentru suflet

La nuntile traditionale cehe, cei doi miri invata despre egalitate si sa se ajute reciproc. Mirele si mireasa sunt acoperiti cu o patura si li se lasa cate o mana libera cu care isi dau supa unul altuia. Aceasta traditie demonstreaza ca un cuplu trebuie sa colaboreze pentru a depasi dificultatile in viata.

 

Dans… platit

Dovedind faptul ca sorturile nu sunt doar pentru bucatarie, polonezii au o traditie ce presupune ca mireasa sa aiba un sort. Dansul, numit in zilele noastre “dansul banilor”, este de fapt o taxa, mica sau mare, pe care o percepe mireasa in momentul in care vreun invitat la nunta doreste sa danseze cu ea.

 

Patura de nunta marocana

La nunta, miresele primesc o patura tesuta manual de catre femeile din familiile lor. In traditia marocana se spune ca patura umple cu binecuvantari si dragoste tanarul cuplu. Astazi, aceste paturi sunt prezente in mai multe locuinte din intreaga lume ca piese decorative datorita detaliilor lor complicate si datorita frumusetii lor.

Vin mireasa… si mirele!

In timpul ceremoniilor de nunti suedeze, tatal nu merge alaturi de fiica lui la altar, un obicei din America de Nord. Mai degraba, acest lucru este facut de catre mire. Suedia promoveaza egalitatea, iar in acest context, tatal este declarat a fi prea patriarhal.

 

Text: Andreea Popescu