Anul acesta, faimosul festival de la Veneţia a debutat pe 9 februarie cu Festa Veneziana, o petrecere tipică pentru locuitorii oraşului, cu multă muzică şi dans.
Festivalul este cunoscut pentru defilările de pe străzi cu oameni mascaţi. Măştile au fost purtate încă din Antichitate în Veneția și au o lungă istorie în protejarea identitătii purtătorului lor în timpul activitătilor promiscue sau decadente. Pe atunci, oamenii aveau ocazia să-și ascundă identitatea, sexul și clasa socială. Atunci când era mascat, un servitor putea fi confundat cu un nobil sau invers.
Despre Carnavalul Venețian se spune că a început de la o victorie a Republicii Venețiene împotriva Patriarhului din Aquileia, din anul 1162. În onoarea acestei victorii, oamenii au început să danseze și să se adune în Piața San Marco. În secolul al XV-lea, carnavalul baroc a fost o modalitate de a salva imaginea de prestigiu a Veneției în lume.
Sub domnia lui Francisc al II-lea al Sfântului Imperiu Roman și mai târziu al Imperiului Austriei, festivalul a fost interzis în întregime în 1797, iar utilizarea măștilor a fost strict interzisă. A reapărut treptat în secolul al XIX-lea, dar numai pentru perioade scurte și mai ales pentru sărbători private, unde a devenit o ocazie pentru creațiile artistice.
Măştile au fost inițial fabricate din hârtie și decorate cu blană, tesătură, nestemate sau pene. Nu ai cum să nu rămâi fascinat de creativitatea și eleganța purtătorilor de măsti și costume? Îi întâlnești la tot pasul în timpului Carnavalului, în grupuri sau singuri.
Măștile veneţiene se încadrează în două categorii: Commedia dell’Arte (Arta comediei), măști care datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea și reprezintă personaje, tradiții etnice, profesii și meserii strâns legate de diferitele orașe din Italia, şi măști de carnaval care reprezintă cel mai mult Veneția, pentru că personifică spiritul venețian aplecat spre petrecere, fărădelege și distracție, cum ar fi Casanova.
Programul Carnavalului de la Veneţia 2020
- 15 – 25 februarie – Carnavalul din Mestre, între orele 16:30 și 18:30, în Piazza Ferretto.
- 15 -16 februarie, 20-25 februarie, Cină și Bal, între orele 21:00 și 2:00, Ca’ Vendramin Calergi.
- 16 februarie, Zborul Îngerilor,Piața San Marco, între orele 12:00 și 13:00.
- 20 – 22 februarie – Concursul pentru cea mai frumoasă mască, între orele 11.00 – 13.00, care se desfășoară în Piața San Marco.
- 20 februarie – Carnavalul din Burano, între orele 15.00 – 22.00, insula Burano.
- 22 februarie – Carnavalul Marghera, între orele 15.00 – 17.00, Piazza Mercato, Marghera.
- 23 februarie – Zborul Magarului, între orele 11.00 – 13.00, Piazza Feretto, Mestre.
- 23 februarie – Zborul Vulturului, între orele 12.00 – 13.00, Piazza San Marco.
- 23 februarie – Carnavalul Campaltino, între orele 15.00 – 17.00, Campalto.
- 25 Februarie – Carnavalul Copiilor din Zelarino. între orele 14.30 – 17.00, Zelarino.
Carnavalul de la Veneţia este un festival anual în februarie, şi se termină odată cu celebrarea creștină a Postului Mare, la 40 de zile înainte de Paște, pe data Lăsatului secului de carne, în ziua de dinaintea Miercurii Cenușii. În fiecare an, aproximativ 3 milioane de vizitatori vizitează oraşul pentru carnaval.
Text: Bettina Cristea
Photo: Unsplash