Traditia si semnificatia bradului de Craciun

traditia-si-semnificatia-bradului-de-craciun-1_resultBradul, acest arbore care ne bucura privirea si ne incanta simturile la fiecare sfarsit de an, atunci cand, cu emotie, il impodobim de Craciun, are propria lui poveste, o poveste incarcata de magie si istorie. Este cel mai indragit obicei al iernii si foarte asteptat de cei mici care, sub crengile lui, descopera cadourile mult dorite de la Mos Craciun. Va invitam sa descoperiti in continuare care sunt traditia si semnificatia bradului de Craciun!



Idei trasnite pentru impodobirea bradului

Ce simbolizeaza bradul

Datorita faptului ca ramane mereu verde si la fel de proaspat, bradul de Craciun simbolizeaza viata si dainuirea, dar, prin nemurirea culorii sale, si pe Insusi Iisus Hristos. Culoarea verde este simbolul tineretii, al vietii, al sperantei vesnice si al naturii. Pe de alta parte, faptul ca bradul se inalta semet spre cer simbolizeaza aspiratiile oamenilor si nevoia de contopire cu Divinitatea, iar forma sa triunghiulara defineste intocmai Sfanta Treime.

Sacul lui Mos Craciun. Idei inedite de cadouri

Inceputurile traditiei

Conform izvoarelor istorice, dacii aveau un cult pentru brad, considerandu-l pom insotitor al vietii si prieten de drum. Acesta era prezent atat la nastere, cat si la moarte, ritualul fiind foarte putin diferit. Se planta un brad atunci cand cineva se nastea, iar la nunta sa, acesta era taiat si impodobit. Insa, daca persoana deceda, bradul se taia si se planta langa mormantul sau. Traditia aceasta se pastreaza si in ziua de astazi in unele zone ale tarii. Evolutia sa a facut ca impodobitul bradului sa fie, in continuare, legat de nastere, insa de nasterea lui Iisus Hristos. Diferenta este ca stramosii nostri nu taiau brazii, considerand o astfel de fapta blasfemica si aducatoare de ghinion si moarte. Daca nu aveau un brad in curte pe care sa-l impodobeasca, acestia impodobeau cel mai apropiat brad, chiar daca arborele se afla in mijlocul padurii.

 

Bradul, simbol al crestinismului

Se pare ca traditia cu impodobitul bradului a fost inaugurata undeva intre anii 600-700 dupa Hristos de Sfantul Mucenic Bonifacio, un episcop englez care s-a ocupat de propovaduirea crestinismului in Europa, cu precadere in Germania, insa asocierea exacta cu perioada Craciunului a apartinut lui Martin Luther, in sec. XVI, cel care a dat nastere Bisericii Evangheliste Luterane. Initial, bradul era impodobit cu dulciuri, flori, fructe, nuci si oua poleite, panglici si lumanari ce simbolizau fertilitatea, armonia sau belsugul casei respective. Abia in secolul XVII a aparut primul brad impodobit cu luminite, undeva in regiunea Alsacia. In varful bradului, traditie pastrata aproape intact pana astazi, se asaza o stea care simbolizeaza steaua magica de la Betleem ce a luminat drumul celor trei magi pana la ieslea in care se nastea Domnul Iisus Hristos. Se crede ca aceasta stea este aducatoare de noroc si poate indeplini o dorinta celui ce o pune in varf.

Impodobeste-ti bradul in tendintele sezonului

Bradul de Craciun in Romaniatraditia-si-semnificatia-bradului-de-craciun-2_result

Primul brad de Craciun a fost impodobit in tara noastra in anul 1866 la palatul regelui Carol I de Hohenzollern, dand astfel nastere unei frumoase traditii pastrate cu sfintenie pana astazi. Din pacate insa, a existat si o perioada in care aceasta traditie a fost abolita. Sfantul Sinod a interzis, in timpul Primului Razboi Mondial, mai exact in anul 1916, impodobirea bradului argumentand ca este simbol german. Interdictia a fost ridicata in anul 1935, insa catolicii au continuat sa o evite pana in anul 1982 cand Papa Ioan Paul al II-lea a reintrodus-o oficial.

Iata cum era privit la inceputuri bradul de Craciun in diferite tari si culturi. Click aici!

Text: Madalina Manole