Medicina cosmetică modernă oferă o varietate de soluții pentru reducerea semnelor de îmbătrânire, iar toxina botulinică și substanțele de umplere sunt două dintre cele mai comune și eficiente proceduri pentru tratarea ridurilor. Probabil că deja îți sună cunoscute ambele intervenții, însă știi care este cea care ți se potrivește cel mai bine?
Aproape nimeni nu știe care este diferența dintre acestea și care sunt indicațiile fiecăreia. Să lămurim, deci, aceste necunoscute, astfel încât să putem stabili, în cunoștință de cauză ce este mai bine pentru noi.
Doctorul Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică reconstructivă și estetică, fondatoare a Centrului de wellness medical și chirurgie estetică la Project Beauty din București, ne-a explicat în ce constau aceste deosebiri.
Ai grijă de pielea ta cu gama Rilastil Aqua!
Toxina botulinică de tip A
Cunoscută sub diverse denumiri – Botox, Vistabel, Dysport, Azzalure sau Bocuture – toxina botulinică de tip A este un produs natural, o proteină sintetizată de bacteria Clostridium Botulinum, purificată și folosită în diverse specialități medicale, de peste 30 de ani.
„În medicina estetică, rolul său se bazează pe capacitățile neuromodulatoare ale substanței, aceasta fiind injectată în cantități extrem de mici direct în mușchii mimicii (cei care dau expresia feței), pe care îi relaxează.
Astfel, contracția musculară este parțial blocată, ridurile de expresie, „dinamice”, deja existente, sunt estompate și, în același timp, se previne formarea altora noi. În plus, pe durata tratamentului, pacientul se dezobișnuiește din a folosi acei mușchi injectați, astfel încât, pe termen lung, procesul de îmbătrânire este cu mult încetinit”, precizează doctorul Ruxandra Sinescu.
“Toxina botulinică este deosebit de eficientă atunci când este injectată în jumătatea superioară a feței: regiunea glabelară – zona dintre sprâncene – pentru a reduce ridurile verticale care se formează ca urmare a „încruntării”, regiunea frontală pentru estomparea ridurilor orizontale apărute ca rezultat al „mirării” și regiuneaperioculară, pentru ridurile cunoscute ca „laba gâștii”.
De asemenea, toxina botulinică are capacitatea de a opri procesul de sudorație la nivelul zonei injectate, putând fi astfel tratată hiperhidroză – transpirația excesivă – axilară, palmară sau plantară”, explică dr. Ruxandra Sinescu, medic primar în chirurgie plastică reconstructivă și estetică.
Tratamentul este perfect reversibil, nu se produc modificări anatomice sau definitive, efectele sunt cumulative de la o injectare la alta, iar durata de acțiune variază între 3 și 9 luni, de la pacient la pacient.
Substanțele de umplere – fillere
Substanțele de umplere sunt indicate pentru a estompa ridurile profunde „statice”, vizibile în repaus, precum și pentru a restabili conturul și volumele faciale.
Cum apar aceste riduri?
Atât ca efect al gravitației, cât și ca urmare a reducerii „pernuțelor” de grăsime care se găsesc în mod natural la nivelul feței, având un rol structural de suport, subliniază medicul.
Zonele cele mai des tratate cu fillere sunt șanțurile nazo-geniene (se întind de la aripile nazale până la colțul gurii), ridurile „marionetă” (liniile de la colțurile gurii), buzele, cearcănele, pomeții sau tâmplele.
Acidul hialuronic
Există o serie de materiale utilizate în acest scop, cel mai cunoscut fiind, fără îndoială, acidul hialuronic. Acesta este un polizaharid natural ce face parte din structura pielii și țesutului conjunctiv, având un rol important în menținerea hidratării stratului mijlociu al pielii noastre, numit derm.
„Compusul injectabil este un hidrogel steril, transparent, sintetizat prin inginerie genetică, de diverse vâscozități, această caracteristică determinând și zona pentru care este indicat.
Compușii mai fluizi au o rată de resorbție mai mare, respectiv o remanență tisulară mai mică (rămân în țesuturi o perioadă mai scurtă), și sunt folosiți pentru tratarea cearcănelor sau ridurilor fine, spre deosebire de cei mai vâscoși, care se utilizează pentru ridurile profunde sau pentru volumizarea diverselor regiuni faciale.
În funcție de toți acești factori, rezultatele se pot menține pentru 6-18 luni. Un beneficiu suplimentar îl reprezintă stimularea sintezei de colagen și de acid hialuronic natural, astfel încât postinjectare ne putem aștepta la o îmbunătățire semnificativă a texturii și elasticității pielii”, detaliază dr. Ruxandra Sinescu.
Scapă de riduri, fără intervenții, cu gama Hydrotenseur de la Rilastil!
Hidroxiapatita de calciu și acidul polilactic
Tot din categoria „fillere” mai fac parte și alte substanțe, cum ar fi hidroxiapatita de calciu și acidul polilactic. Acestea sunt produse sintetice, cu indicații bine stabilite în medicina estetică și cu rezultate excelente.
Însă acestea pot avea și o serie de posibile reacții adverse ceva mai serioase decât în cazul acidului hialuronic, astfel încât este obligatoriu ca injectările să fie făcute numai de către un medic experimentat.
Concluzie
Dr. Ruxandra Sinescu consideră, atât substanțele de umplere, cât și toxina botulinică, mijloace minim-invazive spectaculoase de îmbunătățire a aspectului facial.
În cazul în care te îngrijorează ridurile de expresie, toxina botulinică este răspunsul pe care îl cauți. Dacă dorești să tratezi riduri statice (cauzate de pierderea tonicității musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc al pielii) sau deficiențe de volum, atunci numai un filler poate rezolva problema.
Atenție!
Deși sunt proceduri cosmetice relativ sigure, aceste produse sunt medicamente și pot duce la complicații serioase dacă sunt utilizate incorect. Din păcate, există numeroși indivizi fără licență care oferă aceste tratamente pacienților neinformați.
Este vital ca persoana pe care o alegeți să fie medic și, extrem de important, să aibă o pregătire adecvată în domeniu – fie medic dermatolog, fie chirurg plastician cu ani de experiență în domeniu.
Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, Centrul de wellness medical și chirurgie estetică Project Beauty – Alia Apartments, Bd. Maresal Averescu nr.7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1 , Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544