Comportamentul parintilor vizavi de copil, calitatea atentiei si a comunicarii pe care acestia o ofera celui mic sunt factori esentiali care contribuie la construirea caracterului viitorului adult. Emotiile si trairile din copilarie isi lasa puternic amprenta asupra personalitatii, gandirii si comportamentului ulterior al copilului, motiv pentru care primii ani de viata capata o importanta deosebita, amplificata, totodata, de felul in care este stimulat creierul celui mic. Pentru a nu ajunge la maturitate cu sechele si traume psihice, este necesar ca parintii sa fie constienti de importanta rolului pe care-l au in dezvoltarea emotionala a copilului. In acest sens, am stat de vorba cu Valentina Secara, trainer in educatia timpurie a copiilor si, totodata, prima femeie care a deschis in Romania o cresa privata si o gradinita care functioneaza conform programei de invatamant britanic.
Tonica TV: In primul rand, la ce ne referim cand spunem „sanatate emotionala”?
Valentina Secara: Daca ar fi sa folosim un singur cuvant, atunci acela ar fi echilibru. Daca ar fi sa detaliem, ar fi vorba despre emotii, despre cunoasterea sentimentelor proprii, dar si a celor pe care le ai vizavi de ceilalti. Este important sa stim sa le constientizam si sa le gestionam.
Tonica TV: Ce trebuie sa faca parintii pentru a dezvolta si a mentine sanatatea emotionala a celor mici?
Valentina Secara: Atasamentul, grija si atentia pe care le ofera parintii unui copil sunt foarte importante in dezvoltarea acestuia. De asemenea, este important modul in care relationezi cu cel mic inca dinainte de a se naste si apoi din prima zi a vietii sale.
Tonica TV: Cat de importanti sunt primii ani de viata in dezvoltarea ulterioara a copilului?
Valentina Secara: In primii trei ani de viata, creierul unui copil se dezvolta la o capacitate de 80%, astfel ca stimularea acestuia este esentiala in aceasta perioada.
Tonica TV: Care este rolul gradinitei, socializarii si jocului in dezvoltarea sanatoasa a unui copil?
Valentina Secara: Gradinita vine in completarea rolului parintelui. Parintele este primul educator al copilului, iar jocul este instrumentul prin care un copil mic invata. Jocul trebuie adaptat varstei copilului si felului sau de a invata, cu atat mai mult cu cat jocul determina gradul de cunoastere a lumii din jurul sau.
Tonica TV: Ce se intampla cu un copil care nu este stimulat corespunzator?
Valentina Secara: Daca nu-i acorzi copilului stimularea corespunzatoare in primii trei ani de viata, o parte din neuronii sai mor si mor definitiv.
Tonica TV: Care ar fi activitatile pe care le recomandati copiilor in primii ani de viata?
Valentina Secara: Activitatile de lectura sunt recomandate inca din primele luni de viata ale celui mic. Apoi, jocul cu diferite texturi este esential pentru ca un copil invata prin simturi. De asemenea, este important ca un copil sa fie lasat sa se murdareasca si sa invete ca se poate curata dupa aceea, cu atat mai mult cu cat nu ne dorim ca cel mic sa dezvolte fobii.
Tonica TV: Care sunt regulile de baza pentru a asigura o buna comunicare cu copilul?
Valentina Secara: Este important ca un adult sa-l invete pe cel mic calitatea unei comunicari corecte: adica, atunci cand ii adreseaza o intrebare, sa astepte intotdeauna si un raspuns, fie ca este verbal, fie ca este non-verbal.
Tonica TV: Ce nu trebuie sa facem/sa spunem niciodata unui copil?
Valentina Secara: Un copil nu trebuie niciodata santajat emotional si nici nu trebuie sa auda vreodata afirmatii de genul „mama sau tata nu te mai iubeste daca nu faci acest lucru!”. Un copil are dreptul la dragoste, se naste cu acesta, iar rolul parintelui este sa o ofere neconditionat.
Text: Madalina Manole