Totul despre negii genitali

poza sanatate intima femeiNegii genitali sunt cauzati de virusul numit Papilloma – Human Papillloma Virus sau, pe scurt, HPV. Exista multe tipuri de HPV ce pot cauza o varietate de conditii – de la negi pe alte parti ale corpului pana la cancerul de col uterin. Virusul HPV si implicit negii genitali se raspandesc prin contact sexual, precum si prin contact direct. Ar trebui sa stii ca, in momentul in care vei suferi de aceasta afectiune, va fi destul de greu sa tratezi negii, astfel incat acestia sa nu reapara. Si cum nicio femeie nu ar trebui sa isi puna in pericol sanatatea, controlul ginecologic ar trebui sa fie un obicei des practicat.



Ce sunt negii genitali?

Negii genitali sunt destul de des intalniti, atat in partea exterioara a vaginului, la nivelul vulvei, cat si in interiorul vaginului, chiar pe colul uterin. Uneori, negii genitali sunt atat de mici, incat nu pot fi observati cu ochiul liber. Insa, in momentul in care negii sunt vizibili, acestia pot prezenta urmatoarele trasaturi:

  • Au culoarea pielii;
  • Uneori pot fi usor mai deschisi decat culoarea pielii;
  • Se pot dezvolta singuri sau in grupuri;
  • Pot avea diferite dimensiuni, pot fi mai mari sau mai mici;
  • Pot avea o textura neteda la suprafata;
  • Vaginul poate sangera dupa contactul sexual;
  • Apare mancarimea in zona genitala.

Factori de risc pentru aparitia negilor genitali

In primul rand, sexul neprotejat este cel mai mare factor de risc atunci cand vine vorba despre negii genitali. Tocmai de aceea, daca nu ai un partener stabil, cel mai indicat lucru este sa folosesti prezervativul, care te poate scuti de foarte multe neplaceri si, de asemenea, daca stii ca suferi de aceasta afectiune nu uita sa-l folosesti, pentru a reduce riscul infectarii altor persoane.

Chiar si dupa tratarea negilor genitali, exista in continuare posibilitatea de a raspandi virusul, intrucat negii pot ramane ascunsi in straturile profunde ale pielii.

Datorita gradului usor de transmitere, negii genitali pot aparea in urma utilizarii instrumentelor chirurgicale nesterilizate si chiar prin atingerea unei lenjerii infectate, tocmai de aceea obiectele vestimentare intime nu trebuie imprumutate niciodata.

Diagnosticul, tratamentul si prevenirea negilor genitali

Diagnosticul de negi genitali se pune in general in urma unui examen clinic. Exista insa si posibilitatea efectuarii unor teste de laborator, pentru diferentierea tipurilor de afectiuni cu ajutorul testului Babes-Papanicolau sau a unei colposcopii. In ceea ce priveste tratarea virusului, acest lucru este imposibil, pentru ca el nu poate fi eradicat, infectia revenind. Negii genitali insa pot fi indepartati prin diferite moduri atunci cand apare mancarimea si disconfortul, printre acestea numarandu-se:

  • Utilizarea laserului;
  • Electrocauterizarea;
  • Medicamentele topice;
  • Crioterapia etc.

Aceste metode trebuie intotdeauna realizate de catre medicul ginecolog, iar daca organismul nu reactioneaza la tratament, este foarte posibil ca negii sa treaca pur si simplu de la sine.

Desi aceasta afectiune nu este una chiar atat de grava precum ar parea, nu trebuie sa-ti fie rusine sa te prezinti la cabinetul ginecologic de cate ori te deranjeaza ceva, pentru ca lucrurile se pot rezolva mult mai usor decat ti-ai fi inchipuit. Bolile ginecologice nu sunt boli pe care trebuie sa le ignori, ci pe care sa le iei in serios.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com