O piele sanatoasa contribuie la starea de bine a intregului organism. Din nefericire, exista numeroase afectiuni dermatologice in aparitia carora sunt implicate o serie de amenintari, incepand de la diverse iritatii, bacterii si radiatii ultraviolete. Astazi, dezbatem una dintre acestea, keratoza actinica sau keratoza solara, impreuna cu dna doctor Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie.
Ce este keratoza actinica?
Keratozele actinice sunt o modificare a pielii ce apare pe leziunile expuse cronic la ultraviolete. Fie ca vorbim despre expunere indelungata la soare, fie ca vorbim despre expuneri cumulative la solariu. Ele apar in special pe zonele expuse la soare, cum ar fi fata, lobii urechilor, fata dorsala a mainilor, antebratele, dar si in functie de alte particularitati. La barbatii cu tendinta la chelie, odata cu inaintarea in varsta, scalpul incepe sa fie expus la aparitia keratozelor actinice.
Cum se manifesta? Cum recunosti keratozele actinice?
Keratozele actinice se manifesta sub forma unor excrescente la nivelul pielii, aspre la palpare, acoperite de coji si sub diverse culori: de la culoarea pielii si pana la nuante de roz, rosiatice sau chiar maro.
Care este cauza aparitiei keratozei actinice?
Cauza aparitiei keratozelor actinice sunt radiatiile ultraviolete, indiferent ca e vorba despre expunerea la ultravioletele din lumina naturala sau la dispozitive de tip solariu.
Cum se poate preveni aparitia keratozei actinice?
Prevenirea aparitiei de noi keratoze actinice se realizeaza prin fotoprotectie: evitarea intervalului intre 10 AM si 3 PM, folosirea hainelor care sa acopere zonele expuse la soare, dar si produse fotoprotectoare – SPF de minimum 30, sa aiba un spectru larg (sa protejeze de ultravioletele A si B) si sa fie rezistent la apa.
Cum se diagnosticheaza keratozele actinice?
Se recomanda utilizarea dermatoscopului pentru a le diferentia de alte leziuni pigmentare.
La cine apare mai frecvent? Care este profilul personelor cu risc mai mare de aparitie a keratozelor actinice?
Persoanele cu fototipuri deschise sunt mai predispuse la aparitia keratozelor actinice. Persoanele cu piele deschisa, cu ochii verzi, albastri sau caprui deschis si, in special, persoanele cu par blond sau roscat.
Care este riscul de aparitie al cancerului de piele?
Conform studiilor, riscul de transformare in carcinom spinocelular este de sub 10%.
Text: Alexandra Lupu