Ti s-a spus vreodata ca bolborosesti anumite cuvinte in timp ce dormi, fara ca tu sa ai macar habar de acest lucru? Sau copilului tau i s-a intamplat sa se trezeasca tipand in timpul noptii pentru ca, in urmatoarele minute, sa adoarma din nou? Ai vrea sa afli vreodata de la partenerul tau anumite lucruri pe care nu ti le-a spus pana acum, asta in timp ce doarme si vorbeste totodata? Poti face lucrul acesta, insa trebuie sa stii ca in dimineata urmatoare nu-si va mai aminti nimic.
Vorbitul in somn poate fi o chestiune haioasa, insa, in acelasi timp, poate fi semnul unei anumite afectiuni. Iata cateva raspunsuri la intrebarile tale in legatura cu vorbitul in somn si afla tot ce ar trebui sa stii, de la cauze la tratament.
Ce este, de fapt, vorbitul in somn?
Vorbitul in somn este un act de parasomnie – un comportament anormal care are loc in timpul somnului. Este un fenomen foarte comun si nu este considerat o problema medicala. Sporovaiala pe timp de noapte este inofensiva, iar uneori continutul poate deveni vulgar. Cei care vorbesc in somn o fac in episoade de 30 de secunde, insa unii oameni pot vorbi de mai multe ori pe noapte. Unele cuvinte pot fi greu de descifrat, altele insa nu. Pot aparea anumite sunete sau chiar discursuri lungi. Vorbitorii in somn par a vorbi cu ei insisi. Fie pot mormai anumite cuvinte fara sa se inteleaga, fie pot tipa.
Foarte multi oameni vorbesc in somn, mai ales copiii intre 3 si 10 ani, precum si 5% dintre adulti. Vorbitul in somn se poate intampla ocazional, sau in fiecare noapte.
Cauze si tratament
Ai putea crede ca vorbitul in somn are loc in timp ce o persoana viseaza. Dar oamenii de stiinta nu sunt siguri daca vorbitul in somn are vreo legatura cu acest fapt. Vorbitul in somn poate avea loc in orice stadiu al somnului. In unele cazuri, poate fi insa un semnal important in ceea ce priveste anumite probleme de somn si de sanatate. Tulburarea de comportament in somnul REM (Rapid Eye Movement – etapa a somnului caracterizata prin miscari oculare rapide sub pleoapele inchise) precum si terorile nocturne sunt doua tipuri de tulburari de somn ce ii determina pe oameni sa tipe in timpul somnului. Cea de-a doua categorie include adesea tipete inspaimantatoare si este foarte greu sa trezesti din somn o persoana care trece printr-o astfel de etapa. In general, copiii sufera de aceasta afectiune. Pe de alta parte, mai exista alti factori care pot determina vorbitul in somn, printre care anumite medicamente, stresul emotional, febra, abuzul de substante interzise etc.
Pentru a diagnostica vorbitul in somn nu se fac anumite teste specifice, ci este nevoie doar sa-i intrebi anumite detalii pe cei care se afla noaptea in preajma ta. Totusi, medicul specialist este cel mai in masura sa decida ce fel de teste se vor face. Gandeste-te totusi daca suferi de aceasta problema inca din copilarie. Vorbitul in somn are foarte rar nevoie de tratament, doar daca nu este rezultatul unei anumite boli. Din pacate, nu exista niciun mod de a opri frecventa vorbitului in somn, dar evitarea stresului ar putea ajuta. Tine un jurnal al somnului, al exercitiilor fizice, a ceea ce consumi si a medicamentelor administrate. Este posibil sa ajute.
Text: Ruxandra Raica