Faptul ca milioanele de virusuri, bacterii si microbi la care suntem expusi nu reusesc sa ne rapuna se datoreaza sistemului nostru imunitar. Atunci cand acest mecanism uimitor din organismul nostru nu mai functioneaza, apar bolile. Tocmai de aceea este foarte important sa il intelegem si sa-l intretinem, pentru ca de el depinde sanatatea noastra.
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Componentele sistemului imunitar sunt timusul, splina, sistemul limfatic, maduva osoasa, celulele albe, anticorpii si hormonii. De obicei, sistemul nostru imunitar se face observat doar atunci cand ceva reuseste sa treaca de bariera sa protectoare. Atunci cand ne ranim de exemplu, bacteriile si virusurile patrund in organism, dar sistemul imunitar le elimina iar rana incepe sa se vindece. Din cand in cand insa, este posibil sa ii scape ceva si atunci rana se infecteaza si se inflameaza. La fel se intampla cu germenii si virusurile pe care ii inhalam zi de zi. Sistemul nostru imunitar are grija sa-i anihileze, dar cand acesta nu reuseste, putem face o gripa de exemplu. In momentul in care gripa sau raceala trece, inseamna ca sistemul imunitar si-a facut treaba si a castigat lupta cu respectivul virus, iar febra ori secretiile nazale sunt semne ale acestei lupte. Histaminele, substante chimice produse de sistemul imunitar, dilata vasele de sange si le cresc permeabilitatea pentru ca celulele albe sa poata ajunge mai repede la tesutul epitelial afectat si acest lucru provoaca congestie nazala. Si diareea sau voma sunt tot simptome date de sistemul imunitar, de data aceasta cand trebuie sa se lupte cu o substanta toxica sau o bacterie care a ajuns in stomac si pe care se grabeste sa o elimine.
Ce se intampla cand apar anomalii in sistemul imunitar?
Atunci cand sistemul imunitar nu mai functioneaza cum trebuie, apar anumite reactii anormale sau boli. Alergiile de exemplu indica o reactie exagerata a sistemului imunitar in fata unor stimuli inofensivi in mod normal. In diabet, sistemul imunitar ataca celulele pancreatice si le distruge. Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar ataca din greseala celule sanatoase din organism si le distruge. El nu mai deosebeste in aceste cazuri celulele sanatoase de antigenii continuti de virusuri, bacterii, celule canceroase sau toxine.
Cateva informatii surprinzatoare despre sistemul imunitar
- Sistemul imunitar poate avea de suferit din cauza lipsei de somn. Cercetarile au aratat ca atunci cand nu dormim suficient, se produce o slabire a sistemului imunitar si astfel scade si numarul limfocitelor T, celulele albe care ajuta in lupta cu bolile. Chiar si o singura noapte in care suntem privati de somn poate avea acest efect.
- Bolile autoimune afecteaza mai mult femeile decat barbatii. In SUA de exemplu, 78% dintre persoanele cu boli autoimune sunt femei.
- Bacteriile din intestine au un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar. Aceste bacterii ”antreneaza” sistemul imunitar sa faca distinctia intre bacteriile daunatoare si antigenii inofensivi, prevenind dezvoltarea bolilor autoimune.
- Razele ultraviolete afecteaza si ele sistemul imunitar. Este nevoie de doar 30 pana la 50% din radiatiile care provoaca in mod normal o arsura solara pentru a afecta buna functionare a sistemului imunitar. Pe de alta parte, expunerea la soare stimuleaza producerea vitaminei D in corp care ajuta limfocitele T sa se mobilizeze in lupta cu antigenii daunatori.
Cum ne putem creste imunitatea?
Pentru a ne intari sistemul imunitar este esential sa consumam multe fructe si legume care contin vitaminele C si E, beta-caroten si zinc: citrice, ceapa, spanac, morcovi, kiwi, fructe de padure, etc. De asemenea, trebuie sa dormim intre 7 si 9 ore pe noapte, sa facem miscare cate 30 de minute cel putin in fiecare zi si sa avem grija sa nu lasam stresul sa ne acapareze, apeland la diverse tehnici de relaxare.
Farmacistii Catena recomanda produsul Centrum de la A la Zinc. Daca vrei sa iti intaresti imunitatea si sa-ti protejezi sanatatea, atunci cu siguranta vei fi incantata de Centrum de la A la Zinc. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu