Codițele împletite, de la tradiție la trend

codiţele împletite

Împletiturile sau codițele împletite, cum vrem să le spunem, au fost o coafură populară de secole și au fost folosite pentru a transmite diverse semnificații. Iar, la început, codiţele împletite aveau şi un anumit simbolism.

Prezența unor codițe împletite este semnalată încă din anii 3500 îHr. Perioda este aproximativă, de când știm de ele, pentru că atunci a fost descoperită o piatră pe care era pictată o femeie care avea părul împletit în acest fel. Însă, evident, există mari șanse ca aceste codițe împletite să fi existat chiar de mai mult timp.



Hello Africa!

Vechii egipteni, de exemplu, purtau adesea împletituri împodobite cu mărgele și aur pentru a simboliza statutul lor social și bogăția.

Codițele împletite și împletiturile au fost, de asemenea, folosite în diverse culturi pentru a semnifica majoratul sau căsătoria. Sau poate trecerea de la un statut social la altul. În Namibia, de exemplu, fiecare trib avea un anumit model de codițe împletite, astfel încât apartenența la un anumit clan devenea vizibilă încă de departe.

Uleiuri de par Difeel, bogate in vitamine si acizi grasi esentiali, sunt special formulate pentru a mentine sanatatea si frumusetea parului si a scalpului.

Acum, revenind la ce însemnau codițele împletite pentru oamenii de pe continentul african, cu cât acestea erau mai complicat de făcut, cu cât erau mai împodobite și aveau mai multe accesorii, cu atât era posibil ca persoana respectivă să aibă un statut mai înalt în societate.

De precizat că în unele conjuncturi codițele împletite deveneau pe cât de greu de făcut, pe atît de greu și complicat de purtat.

Tipuri de codițe împletite din Lumea Antică

Imaginile de codițe împletite de care vorbeam mai sus, cele găsite imprimate pe o piatră, au primit denumirea de “cornrows” (engleză) – sau “coarne”

Egiptenii foloseau coafura “box braids” (engleză)  – codițe împletite de tip cutie

Codițele împletite din Grecia au fost denumite de istorici drept coafuri “rotunde”, așa zisele “halo braid”, pentru că părul împletit ( de fapt o singură codiță împletită) era prins în jurul capului ca o coroană.

În istoria modei, coafurile împletite au evoluat de la simple și practice, la complicate și ornamentate, reflectând adesea normele sociale și culturale ale vremii.

În Europa medievală și renascentistă, codiţele împletite erau adesea purtate de femei ca semn de modestie și evlavie, împletiturile lungi fiind văzute că un simbol al virginității.

În anii 1960 și 1970, codiţele împletite au devenit o coafură populară în lumea modei, modelele purtând împletituri lungi și machiaj psihedelic. Împletiturile au fost îmbrățișate și de mișcarea hippie, multe femei optând pentru codiţele împletite de inspirație boemă.

Codițele împletite și cultura pop. Cinema

Codițele împletite care au încins imaginația (fanelor, dar și a fanilor) au fost cele ale actriței Carrie Fischer, din producția lui George Lucas, “Star Wars” (1977). Au născut o adevărată modă, mii de adolescente apărând pe stradă cu codițele împletite aranjate rotund în zona urechilor.

Ah, da, să nu uităm de Disney, dacă tot suntem în domeniul cinematografic.

Color&Soin iti rasfata parul cu produse de calitate superioara, realizate cu extracte naturale cu puritate ridicata. Color&Soin respecta sanatatea parului si il ajuta sa isi pastreze frumusetea si stralucirea. 

Disney, în 2013, a propus un nou personaj principal – cu codițe împletite – care a devenit încă și mai popular decât Rapunzel. Vorbim, evident, de prințesa Elsa din “Frozen”. Codițele împletite ale prinţesei animate au făcut ravagii, bleu-ul era noul roz, și toate fetițele de la trei la 11 ani voiau să aibă codițele împletite ale EI.

Codițele împletite și politica

Dar să lăsăm deoparte desenele animate și să migrăm către domeniul politicii. Probabil ați ghicit deja de codițele împletite ale cui este vorba.

Celebrele împletituri ale Iuliei Timoşenko şi ale actriţei Carrie Fisher in Star Wars.

Atunci când a devenit celebră la nivel internațional (pentru că la ea în țară era cunoscută de mai multă vreme) Iulia Timoșenko a „lovit” puternic la nivelul imaginii cu a ei coafură. Elementul său distinctiv, marca  înregistrată Iulia Timoșenko, l-a constituit codița împletită și răsucită în jurul capului, o coafură de inspirație folclorică slavă. Legat de coafura ei există și o întâmplare hazlie. Întrebată ce simbolizează coafura sa, Timoșenko, premier al Ucrainei timp de trei ani, a spus că “reprezintă un volan, un volan de cârmuire al statului”, conform ITAR-TASS.

Codițele împletite și cultura pop

În ultimii ani, codiţele împletite au revenit în cultura pop, celebrități precum Beyoncé și Kim Kardashian purtând coafuri împletite complicate pe covorul roșu și pe rețelele de socializare.

Codiţele împletite au fost, de asemenea, încorporate în modă, designeri precum Valentino și Alexander McQueen prezentând coafuri împletite în spectacolele lor pe podium.

Kim Kardashian si Beyonce

Ajungând la noi în țară, să îi dăm Deliei ceea ce merită. Aparițiile ei cameleonice au propus, poate câteva zeci de tipuri de codițe împletite, stilistele ei dovedind în acest caz o imaginație nesfârșită.

Codițele împletite, de la estetic, la practic

Astăzi, împletiturile continuă să fie o alegere populară de coafură pentru femeile de toate vârstele și din toate mediile. De la simple și practice la complicate și ornamentate, codiţele împletite pot fi personalizate pentru a se potrivi cu orice ocazie sau stil personal.

Pe lângă atractivitatea lor estetică, codiţele împletite pot fi și o alegere practică de coafură, ținând părul departe de față și protejându-l de deteriorare. Pe măsură ce modă continuă să evolueze, este probabil că împletiturile vor continuă să fie o alegere populară de coafură în anii următori, reflectând tendințele și normele culturale în continuă schimbare ale vremii.

Codiţele afro

Coafura cu codițe împletite, „knotless braids”, sau codiţele afro, este un trend adoptat din ce în ce mai des de către vedetele din întreaga lume. Avantajele sunt că acest gen de coafura accelerează creșterea părului, nu-l rupe și nu are o greutate care să cauzeze răni la nivelul scalpului. Părul din împletituri nu este prins la rădăcini, lăsându-le libere, fără să le suprasolicite sau chiar să le rupă.

Nu există limită atunci când vine vorba de opțiunile de stil. Poți opta să îți prinzi împletiturile fără noduri într-o coadă de cal făcută în creștetul capului sau una la ceafă, dacă ai de gând să faci exerciții fizice sau să alergi, iar pentru cină prinde-l într-un coc pe tot. O altă idee este prinderea doar pe jumătate a părului împletit, iar cealaltă jumătate o poți lăsa să curgă pe umeri, codițele fiind și ele prinse între ele într-o codiță mai mare împletită și legată cu un accesoriu cu flori.

Sebastian Eduard

Foto Shutterstock si Hepta