Hidratarea organismului este importanta in orice anotimp, insa pe timpul verii devine esentiala si obligatorie. Deja nu mai este un secret pentru nimeni ca recomandarea medicilor este sa consumam minimum doi litri de lichide pe zi, insa ceea ce este important de punctat este faptul ca ne putem completa necesarul de apa cu ajutorul alimentatiei. In acest sens, noi am intocmit un top al fructelor si legumelor care contin in proportie de peste 90% apa si care se gasesc din plin in sezonul cald.
Pepenele rosu
Pepenele rosu ar trebui sa devina alimentul de baza al meniurilor din timpul verii deoarece este foarte gustos si contine aproximativ 92% apa. In plus, consumat zilnic, acesta are capacitatea de a curata rinichii si, datorita continutului de licopen, un antioxidant natural puternic, previne aparitia cancerului. Ceea ce trebuie sa luati in calcul este faptul ca pepenele rosu contine o cantitate considerabila de fructoza, deci si zahar, implicit, motiv pentru care nu este recomandat sa-l consumati seara.
Pepenele galben
Pepenele galben este un alt deliciu care ar trebui sa ne imbelsugheze masa in sezonul cald. Este sarac in calorii, contine 92% apa si o concentratie remarcabila de vitamina A, vitamina C si vitamina K, dar si acid folic si fibre, fapt ce-l face un aliat de baza al sistemului imunitar. Totodata, persoanele care consuma pepene galben beneficiaza de o piele mai frumoasa si o vedere mai buna.
Rosiile
Rosiile contin 95% apa si ar trebui sa fie nelipsite din alimentatia noastra, cu atat mai mult cu cat pot fi asezonate usor oricaror retete culinare. Insa, din nou, trebuie sa avem grija la ce ora le consumam deoarece si ele contin fructoza intr-o cantitate remarcabila, iar explicatia vine din faptul ca, desi noi le consideram legume, rosiile, din punct de vedere botanic, sunt incadrate la categoria fructelor.
Capsunile
Delicioasele fructe rosii contin 91% apa si, din categoria fructelor de padure, acestea se pot lauda cu cel mai redus numar de calorii. Totodata, capsunile combina intr-un mod extrem de sanatos carbohidratii cu fibrele si cu proteinele. Pot fi adaugate in iaurt sau consumate ca atare, in salatele de fructe.
Castravetele
Cu siguranta cea mai mare cantitate de apa pe care o vom gasi intr-un aliment solid va apartine castravetelui. Acesta contine 97% apa si, alaturi de pepenele rosu, are capacitatea de a dizolva pietrele la rinichi si de a scadea acidul uric, cu conditia sa fie consumat in cantitati mari. De asemenea, favorizeaza eliminarea toxinelor, stabilizeaza tensiunea arteriala si contine fibre cu rol esential in asigurarea bunei digestii. In plus, contine o cantitate remarcabila de vitamine si minerale: vitaminele A, B si C, alaturi de magneziu, potasiu, siliciu, calciu si fier.
Ridichiile
Ridichiile contin in proportie de 95% apa si au un gust usor dulce-picant, ceea ce le face sa fie pe placul tuturor. Datorita texturii lor usor crocante, pot fi consumate ca atare sau adaugate in salate de vara. Un alt beneficiu pe care-l ridichiile il aduc sanatatii este faptul ca sunt bogate in catehine, un antioxidant puternic care se regaseste si in ceaiul verde.
Telina
Cu toate ca nu face parte din lista preferintelor culinare ale tuturor, telina este o leguma foarte gustoasa, cu calorii negative si un continut ridicat de apa: 95%. Contine folati si vitaminele A, C si K si este des recomandata in tratamentul refluxului gastroesofagian.
Alte fructe si legume cu continut ridicat de apa
Nu putem incheia lista fructelor si legumelor cu proprietati de hidratare fara a aminti alte cateva astfel de alimente ce contin apa peste 90%. Astfel, introduceti in meniul zilnic grepfrut, broccoli, conopida si ardei gras verde. Cat despre salate, salata iceberg ocupa primul loc in top, cu o concentratie de 95% apa si este urmata indeaproape de salata verde si de spanac, care este compus din apa in proportie de 92%.
Text: Madalina Manole