Topul alimentelor-pansament pentru stomac

shutterstock 76516924Regimul alimentar sanatos are un rol esential in mentinerea sanatatii si a bunei functionari a aparatului digestiv. Obisnuiti sa traim pe repede-inainte, fiind in permanenta stresati sau din motive de timp sau bani, majoritatea dintre noi nu prea mai acorda alimentatiei importanta deosebita pe care o are.

Trebuie sa invatam sa avem grija de noi, sa devenim mai pozitivi, mai relaxati  si sa constientizam ca viata sanatoasa nu se traieste la intamplare, ci se invata treptat, se mentine si se respecta in totalitate. Pe langa calitatea si cantitatea alimentelor, programul haotic de masa, starile emotionale sau lipsa activitatilor sportive, fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool, sucurile acidulate, cat si unele alegeri alimentare devastatoare in ceea ce priveste sanatatea precum prajeli, grasimi, dulciuri sau fast-food, sunt principalii factori care pot cauza disconfortul gastric.

 



Iata cateva dintre alimentele care iti vor calma durerile de stomac!

 

Painea prajita. Si aici ne referim in mod strict doar la painea alba, grahamul sau painea neagra de secara fiind total interzise din cauza continutului mare de seminte, care dezechilibreaza digestia normala. Painea prajita neutralizeaza aciditatea sucului gastric, anuleaza senzatia de foame si combate constipatia.

 

Orez fiert. Indiferent ca vorbim despre orezul alb, brun sau integral, orezul este un aliment extrem de benefic pentru organismul nostru. Cunoscut pentru proprietatile sale nutritive, bogat in fibre, proteine, calciu, fosfor, magneziu sau vitaminele A, B sau E, orezul este un aliment care favorizeaza digestia, usor de asimilat, care accelereaza tranzitul intestinal, ajuta la echilibrarea glicemiei si blocheaza absorbtia grasimilor.

 

Fructe si legume. Atat crude, cat si sub forma de preparate, legumele fac parte din topul alimentelor “ASA DA” in ceea ce priveste sanatatea stomacului. Varza, sparanghelul, sfecla rosie, broccoli, morcovii, fasolea verde, busuiocul, usturoiul, cartoful sau telina furnizeaza cantitati importante de antioxidanti care ajuta organismul sa se protejeze, trateaza crampele stomacale, reduc aciditatea gastrica si au un efect analgezic asupra tubului digestiv. In privinta fructelor, bananele, merele, papaya, ciresele, migdalele, perele si strugurii stimuleaza digestia, calmeaza arsurile gastrice, elimina toxinele si accelereaza metabolismul. Evitati consumul de fructe seara, pentru ca se digera greu si vor cauza balonare.

 

Lichide. Pe langa hidratare, consumul de lichide ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ajuta tractul digestiv si mentine sanatatea stomacului. Ceaiul de ghimbir este remediul cel mai eficient in combaterea arsurilor stomacale. De asemenea, ghimbirul este utilizat pentru prevenirea si calmarea flatulentei si pentru evitarea indigestiei. Ceaiul de galbenele, menta, sunatoare, urzica, coada-soricelului sau de musetel ajuta la imbunatatirea imunitatii, trateaza constipatia si crampele stomacale, calmeaza, cicatrizeaza, previne si atenueaza durerile de stomac.

 

Lactate. Laptele batut sau iaurtul previn constipatia, stimuleaza digestia si calmeaza durerile gastrice.

 

 

Text: Alexandra Lupu