Un nivel crescut de colesterol in sange afecteaza sistemul cardiovascular si implicit si buna functionare a inimii. Din pacate, din cauza alimentatiei nesanatoase sau a metabolizarii defectuase a colesterolului, tot mai multe persoanele tinere se confrunta cu aceasta situatie. Vestea buna este ca dieta echilibrata si stilul de viata sanatos pot tine in frau colesterolul evitandu-se astfel complicatiile care apar odata cu varsta. Iata, asadar, care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie sa le consumati pentru a va pastra nivelul colesterolului in limite normale.
Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt din foarte multe privinte cea mai buna gustare cu care sa va incepeti ziua. Datorita continutului mare de fibre, aceste cereale reduc colesterolul rau, LDL, si mentin un nivel optim pentru HDL, colesterolul bun. Este recomandat a se consuma doar cereale integrale celelalte procesate avand efect invers. Studiile arata ca persoanele care au consumat zilnic o portie de fulgi de ovaz minim jumatate de an au reusit sa scada cu 20% nivelul colesterolului rau.
Nuci si migdale
Multe persoane evita sa manance nuci sau migdale crezand ca grasimile acestora au legatura cu cresterea colesterolului, insa acest lucru este fals. Este adevarat ca acestea contin acizi grasi insa polisaturati, adica exact ceea ce-i trebuie organismului nostru. Datorita continutului de omega 3, nucile au capacitatea de a scadea colesterolul rau. Este recomandat a nu se consuma mai mult de 10 nuci pe zi si o portie cat un pumn de migdale.
Fasole
Studiile au demonstrat ca o jumatate de cana de fasole uscata si fiarta consumata zilnic reduce nivelul colesterolului rau. In plus, aceasta practica incarca organismul cu energie si creste rezistenta fizica. Pentru a nu va plictisi de aceasta gustare, incercati sa o combinati cu diferite legume sau adauga in salate.
Ulei de masline
Uleiul de masline trebuie sa fie ingredientul de baza din bacataria fiecarei gospodine. Este gustos si, cu toate ca nu este cel mai ieftin tip de ulei, este sanatos avand proprietatea de a mentine in limite normale colesterolul rau. Ideal este sa consumati ulei de masline extravirgin deoarece acesta nu contine acizi grasi trans care sunt toxici pentru organism, in schimb contine mai mult acid oleic. Insa, tineti cont ca uleiul de masline, dat fiind ca este o grasime, contine si calorii, asa ca nu exagerati cu consumul, ci limitati-va la 5 lingurite pe zi.
Soia
Soia este bogata in aminoacizi esentiali, vitamina B, omega 3, omega 6, minerale, fibre si, pe langa faptul ca reduce colesterolul rau, soia mentine un echilibru al acestuia in sange. Aceasta poate fi consumata sub forma de lapte din soia, tofu-branza din soia sau gatita in diferite combinatii, fiind ca textura asemanatoare cu carnea.
Avocado
Fiind un fruct foarte gras, multe persoane sunt tentate sa creada ca acesta contine grasimi daunatoare, insa, din nou, acest fapt este eronat. Un fruct contine, intr-adevar, 225 de calorii, insa beneficiul de a scadea colesterolul rau si de a-l creste pe cel bun este mult mai important decat numarul de calorii. Marele avantaj al acestui fruct este ca poate fi inclus in absolut orice combinatie culinara, de la dulce la sarat, deoarece are un gust foarte versatil si o consistenta cremoasa. Este important a nu se consuma mai mult de jumatate de fruct pe zi.
Text: Madalina Manole