Topul activitatilor mamei care pot pune sanatatea fatului in pericol

Topul activitatilor mamei care pot pune sanatatea fatului in pericolCum va arata un copil si ce fel de personalitate va avea atunci cand va creste mare sunt lucruri ce pot fi in mare parte determinate de genele pe care acesta le mosteneste de la parinti. In ceea ce priveste sanatatea celui mic la maturitate, depinde foarte mult de felul in care acesta se dezvolta in uterul mamei.

Majoritatea femeilor insarcinate sunt avertizate cu privire la consumul de alcool, tutun si chiar la consumul de branzeturi nepasteurizate, ce poate avea consecinte grave asupra cresterii si dezvoltarii copiilor nenascuti. Dar exista si alte moduri prin care o femeie insarcinata influenteaza starea de sanatate a copilului ei. In articolul de mai jos va prezentam cateva metode surprinzatoare prin care mamele insarcinate pot afecta sanatatea copiilor lor, dar si sfaturi despre cum acestea isi pot proteja sarcina.

 

  • Surplus de greutate inainte de sarcina

Obezitatea materna creste riscul unei femei de a dezvolta diabet gestational sau de a intra in travaliu prematur, riscul de obezitate si diabet zaharat al copilului. Studiile recente au facut o legatura intre greutatea luata de mama inainte de sarcina si riscul mare de dezvoltare a astmului la copil.

Un studiu publicat in luna ianuarie a constatat ca aproape 12% din 1.100 de copii nascuti de mame obeze au avut respiratie suieratoare frecventa la varsta de 14 luni, comparativ cu mai putin de 4% dintre cei nascuti din mame cu greutate normala.

“Exercitiile regulate pot ajuta, chiar daca mamele nu au fost active inainte de a ramane insarcinate. Ele trebuie sa faca eforturi pentru a merge la plimbare cel putin 20 de minute pe zi, de patru ori pe saptamana”, a declarat dr. Jennifer Wu, ginecolog la Lenox Hill Hospital din New York.

 

  • Cafea… cu moderatie

Medicii si cercetatorii sunt de parere ca aportul ridicat de cofeina in timpul sarcinii poate afecta fatul, dar cat de multa cofeina poate fi daunatoare este subiectul multor dezbateri in prezent.

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca femeile gravide se se limiteze la 200 de miligrame sau mai putin de cofeina pe zi, echivalentul a doua cesti de cafea.

Cu toate acestea, un studiu publicat luna trecuta a constatat ca mai putina cofeina poate fi asociata cu un risc crescut de nastere a copiilor cu o greutate mai mica decat in mod normal.

 

  • Fumatul pasiv

Conditiile de viata intr-un mediu plin de fum au fost mult timp legate de aparitia astmului si a problemelor respiratorii la copii, dar noi cercetari sugereaza ca si expunerea pasiva la fum poate conduce la probleme de sanatate mai tarziu.

In urma unui studiu realizat in China, cercetatorii au descoperit ca acei copii nascuti din mame fumatoare pasiv in timpul sarcinii au fost de doua ori mai predispusi sa dezvolte probleme legate de atentie si agresiune de la varsta de cinci ani, fata de copiii mamelor neexpuse la fum.

 

  • Despre antidepresive

Mai mult de 13% dintre femei iau antidepresive in timpul sarcinii. Acest lucru poate avea un impact de durata asupra fatului in curs de dezvoltare, conform ultimelor studii in domeniu.

Cercetatorii au descoperit ca administrarea unui inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (SSRI) in timpul sarcinii poate fi legata de un risc mai mare de avorturi, malformatii congenitale, nastere prematura si probleme de comportament, inclusiv autism.

Terapia cognitiv-comportamentala, care include consiliere, dar nu si medicamente, ar trebui sa fie prima linie de tratament in cazul femeilor cu depresii, este de parere Alice Domar, psiholog la o clinica de fertilitate din Boston. “Discutati cu medicul dumneavoastra despre medicamentele pe care le luati inainte de a ramane insarcinate”.

 

  • Vitamina D

Exista tot mai multe dovezi ca nivelurile scazute de “vitamina soarelui” in timpul sarcinii pot conduce la probleme de sanatate atat pentru mama, cat si pentru copil, conform cercetatorilor de la Universitatea din Calgary. Revizuirea a mai mult de 30 de studii legate de un nivel scazut de vitamina D a scos la iveala faptul ca acest lucru duce la un risc crescut de diabet gestational, preeclampsie si greutate redusa a fatului la nastere.

 

Text: Andreea Popescu