Un film bun este un film care, odata ce l-ai vazut, iti lasa o amintire placuta, personajele iti raman intiparite in minte, povestea te rascoleste, pur si simplu simti ca minutele pe care le-ai petrecut vizionandu-l nu au fost irosite degeaba. Filmul este o arta, o arta cinematografica care ne insoteste weekendurile, serile in care vrem sa ne relaxam, sa petrecem timp de calitate alaturi de prieteni sau familie.
Si pentru ca filmele si cartile fac intotdeauna casa buna, noi ne-am gandit sa facem un top (nu neaparat intr-o ordine anume) al celor mai frumoase si indragite filme inspirate din carti. Iata cateva dintre cele mai bune ecranizari dupa povesti, nuvele si romane.
Twilight
Seria Twilight a provocat o adevarata isterie pe intreaga planeta si nu doar in randul adolescentilor. Salile pline sunt dovada vie a faptului ca Bella (Kristen Stewart) si Edward (Robert Pattinson), personajele principale, au intrat in inimile cinefililor, castigandu-le admiratia. Povestea de iubire neobisnuita dintre cei doi demonstreaza ca dragostea poate invinge nenumaratele obstacole care apar, desigur… in mod fantezist. Stephenie Meyer, cea care a scris cartile din seria Twilight, este o autoare americana de romane fantastice. Cartile au fost traduse in peste 37 de limbi si a fost considerata, in anul 2008, cel mai bine vandut autor, reusind sa vanda peste 22 de milioane de carti intr-un singur an.
Memento (2000)
Se spune ca unele amintiri este mai bine sa le uiti. Ei bine, Memento este povestea cutremuratoare a unui barbat amnezic – Leonard (Guy Pearce) – care nu isi mai poate aminti evenimentele recente. Filmul este inovator, tine privitorii in priza, nu oboseste absolut deloc audienta, este un film care incepe cu finalul si se sfarseste aproape de inceput. Este genul acela de film care iti pune minea la contributie, un fel de puzzle ce iti starneste emotii si te tine in suspans. Filmul are la baza povestea lui Jonathan Nolan (Memento Mori), povestea unui om care se foloseste de notite si tatuaje pentru a da de urma ucigasului sotiei sale.
Gone with the Wind (1939)
Pe aripile vantului este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei. Filmul este ecranizarea romanului omonim scris de Margaret Mitchell, iar New York Herald Tribune numea filmul “un spectacol cinematografic monumental”. Filmul a primit nenumarate premii Oscar, printre care si acela pentru cel mai bun film, cea ma buna actrita intr-un rol principal si cel mai bun regizor. Se spune ca filmul ar fi chiar mai bun decat cartea si prezinta povestea de iubire dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) si Rhett Butler (Clark Gable) in timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Razboiul Civil. Productia este un colos cinematografic, un film de legenda ce ramane nemuritor.
Pride&Prejudice (2005)
Mandrie si prejudecata este o poveste care aduce in discutie conditia femeii intr-o societate masculina, iar Jane Austen – autoarea cartii – reuseste sa reproduca fidel sfarsitul de secol XVIII. Actiunea se petrece in Marea Britanie, unde cele cinci surori Benett au fost crescute sub stricta ingrijire a mamei lor. Insa curajoasa Elizabeth isi doreste sa isi traiasca viata dintr-o perspectiva mai larga. Este o poveste clasica de dragoste, care iti va furniza un amalgam de sentimente. Ea este incapatanata, inteligenta, cu o personalitate puternica, iar el este un tip onest, integru. Adevaruri emotionante, realism social, voie bune… mandrie si prejudecata. Personajele principale, Elizabeth si Darcy, sunt interpretate cu mare maiestrie de Keira Knightley si Matthew Macfadyen.
Eat, Pray, Love (2010)
Mananca, roaga-te, iubeste este cartea scrisa de Elizabeth Gilbert, o autobiografie, o poveste frumoasa cu un usor iz de literatura sic. Personajul principal, Liz Gilbert, interpretat de Julia Roberts este o femeie moderna ce porneste in lumea larga pentru a se regasi si pentru a se impaca cu sine. Actiunea se petrece in Italia, India si Indonezia, iar trecerea de la pizza si paste la renasterea spirituala si la echilibru te va invalui in frumos si in sinceritate. Un periplu prin lumea larga, o incercare de schimbare a vietii.
Text: Ruxandra Raica