Relatia dintre dieta si sanatatea creierului – de la cum sa ai o minte brici si pana la preventia bolii Alzheimer – a primit foarte multa atentie in ultimul timp. Daca inainte oamenii de stiinta erau de parere ca, pe masura ce imbatranim, acelasi lucru se intampla si in cazul celulelor creierului, acum expertii sustin ca acestea se pot regenera. Asa cum exista alimente recomandate in caz de balonare, inflamatie sau alimente care ne ajuta sa avem o piele stralucitoare, tot asa exista si o varietate de gustari pentru o minte ascutita!
Ciocolata Neagra
Cacaua din ciocolata neagra contine flavonoide, o clasa de antioxidanti care stimuleaza memoria. De asemenea, ciocolata neagra prezinta beneficii si la nivelul sistemului cardiovascular − stim foarte bine ca o inima sanatoasa inseamna si un creier sanatos. Apoi, cofeina joaca un rol deosebit de important in mentinerea acuitatii mentale. Atentie insa la continutul de lapte din ciocolata, pentru ca poate interfera cu capacitatea organismului de „a accesa” puterea flavonoidelor.
Cajuul
Cajuul este un fruct cu coaja lemnoasa si contine doua minerale foarte importante pentru sanatatea mentala: zinc si magneziu. Un nivel scazut de zinc este asociat cu probleme precum depresia, in timp ce magneziul regleaza somnul. Cajuul contine si vitamina B care „aprovizioneaza” creierul cu energie. Si nu mai punem la socoteala gustul placut al cajuului.
Nucile
Nucile au proprietati antiinflamatorii si reprezinta o sursa de acid alfa-linoleic, un acid gras Omega-3. Acest aspect favorizeaza un flux sangvin bun, oxigenul fiind livrat eficient catre creier. Potrivit unui studiu realizat anul acesta de catre expertii de la Universitatea din California, Statele Unite, daca vei consuma cativa miezi de nuca pe zi, te vei putea bucura de beneficiile antioxidantilor, vitaminelor si mineralelor, te vei putea concentra mai bine si vei procesa mai repede informatiile.
Fructele de Padure
Oamenii de stiinta au semnalizat de foarte mult timp legatura existenta intre consumul de fructe de padure si sanatatea creierului. Insa un studiu recent, publicat in „Annals of Neurology”, arata ca o dieta in care sunt incluse fructele de padure − afinele, zmeura, murele − contribuie la un declin mental mult mai lent. Fructele de padure contin fitochimicale care incetinesc procesul de imbatranire. Antocianinele, pigmentii care dau acea culoare rosie fructelor de padure, imbunatatesc functiile cognitive.
Migdalele
Migdalele sunt fructe oleaginoase si o sursa excelenta de magneziu, potasiu, zinc, fibre, substante nutritive. Ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiei, imbunatatesc starea de spirit si incetinesc declinul mental care survine odata cu varsta. Ajuta creierul sa produca serotonina, neurotransmitator asociat cu mai putine stari depresive. Migdalale stimuleaza celulele de la nivelul creierului, tocmai de aceea ar trebui sa le gusti.
Farmacistii Catena recomanda produsul Nucita. Daca iti doresti o gustare sanatoasa si usoara, atunci cu siguranta vei fi incantata de Nucita! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Ruxandra Dumitrescu