Odata cu revolutia in agricultura stiintei, fructele nu mai sunt sezoniere. Puteti gasi toate fructele in toate anotimpurile anului. Fructele prezentate mai jos se numara printre fructele sezoniere si contin foarte multe substante nutritive, care ne ajuta in combaterea efectelor gerului.
Mai jos gasiti 5 fructe de iarna pe care trebuie neaparat sa le mancati. Tocmai pentru ca este iarna, culorile acestui sezon sunt rosu si galben, iar atunci cand aceste culori sunt combinate rezulta exact culoarea fructelor cu adevarat sezoniere.
• Portocala rosie
Pentru a scapa de bolile care ne ataca in sezonul rece, avem nevoie de un sistem imunitar sanatos, pe care il putem pastra cu ajutorul portocalelor rosii. Chiar daca acestea au culoarea portocalie pe dinafara, miezul este rosu si fara samburi. Aceste portocale contin fier, calciu si vitamina A si au proprietati curative si de prevenire a bolilor in sezonul rece, avand rol important si in intarirea imunitatii organismului. Antocianina, pigmentul rosu pe care il contine acest fruct, este un antioxidant cunoscut pentru reducerea efectelor afectiunilor legate de imbatranire.
• Rodie
Desi am ignorat de obicei acest fruct deoarece are prea multe seminte si este foarte greu de mancat, am aflat ca nu exista alt fruct cu valori nutritive atat de importante pentru organism. Acest fruct parca ar fi destinat tuturor femeilor, din doua motive. In primul rand, s-a dovedit stiintific ca acest fruct are proprietati antiimbatranire si, in al doilea rand, contine acid folic care stimuleaza productia de sange. Femeile care sunt predispuse la anemie ar trebui sa tina cont de acest lucru.
• Merisoare (afine rosii)
Sunt fructe de padure cu numeroase beneficii asupra sanatatii si pot fi consumate proaspete sau prelucrate sub forma de suc, compot, gem si ceaiuri. Protejeaza organismal de bolile cronice, in primul rand de cele cardiovasculare, prin cel mai mare continut de antioxidanti dintre toate fructele comune. Fructele de merisor contin o cantitate mare de antioxidanti, recunoscuti ca aparatori ai organismului in lupta cu radicalii liberi, cauzatori de cancer si alte boli degenerative. In cazul in care aveti pietre la rinichi, este important de stiut ca merisoarele contin oxalati care intra in compozitia acesor pietre. Limitarea consumului la 100 mg extract de merisoare pe zi previne formarea pietrelor la rinichi.
• Mandarine
Sunt cele mai dulci dintre citrice, dar furnizeaza doar 60-70 de calorii la 100 g fruct. Sunt ideale pentru iarna, perioada in care organismul are nevoie de mari cantitati de vitamina C (pe care nu o produce singur) pentru a-si intari sistemul imunitar. Sucul de mandarine este sanatos si are proprietati terapeutice numeroase fiind recomandat pana si copiilor mici si persoanelor in varsta.
Nu lasa doar moda sa prinda culoare, ci incearca sa aduci putina culoare si in dieta ta, pentru a tine racelile si alte boli sezoniere departe de tine.
Text: Andreea Popescu