“Somnul este lantul de aur care ne tine sanatatea si frumusetea impreuna”. Expresia “somnul de frumusete” nu este un mit, este o realitate, intrucat chiar si cei mai renumiti cercetatori au demonstrate cum somnul infrumuseteaza! Un chip odihnit este radiant, stralucitor, curat si sanatos.
Odihna suficienta ajuta organismul sa se relaxeze, repara tesuturile pielii si stimuleaza circulatia sanguina. Insomnia si tulburarile de somn au ajuns sa afecteze semnificativ calitatea vietii oamenilor, iar ora de culcare a devenit un adevarat cosmar pentru cei care se confrunta cu aceasta afectiune. Iata cei mai frecventi inamici care transforma orele de somn intr-un adevarat cosmar alb.
Factorii de mediu. Atmosfera nefavorabila somnului, cum ar fi temperatura prea ridicata sau scazuta din dormitor, expunerea la zgomot pe timpul noptii, harababura si lipsa de organizare din camera de odihna, lumina exterioara sau interioara sau praful si alte impuritati din aer stimuleaza metabolismul si mentine creierul in alerta, afectand serios organismul si calitatea somnului. De asemenea, salteaua de proasta calitate, asternuturile dure sau patul incomod pot interfera cu actiunea, calitatea si cantitatea somnului. Elimina orice sursa de distragere a atentiei: folosirea telefonului mobil pe timpul noptii, a laptopului sau a televizorului alunga somnul si impiedica organismul sa se odihneasca. Medicamentele, consumul de droguri sau alte stupefiante pot sa afecteze negativ somnul.
Emotiile negative. De cele mai multe ori, insomnia survine pe fondul oboselii cronice, insa, in acelasi timp, reprimarea sentimentelor, emotiile negative sau dezechilibrele psihice isi pun amprenta pe calitatea somnului nostru.
Disconfort psihic. Problemele de socializare, activitatile cotidiene, agitatia, reducerea capacitatilor intelectuale sau tonusul psihic redus sunt trasaturi foarte des intalnite in cazul persoanelor care se confrunta cu insomnia. Noaptea poate sa fie un sfetnic bun si o ocazie ideala de care ar trebui sa profitam sa ne punem gandurile in ordine, sa analizam chestiunile care nu ne dau pace, sa ne reculegem si sa ne construim o imagine pozitiva despre noi insine. Educa-ti mintea si nu transforma patul si orele de somn intr-un refugiu din calea stresului zilnic.
Stilul de viata. In cazul unei insomnii, este recomandata adoptarea unui regim de viata sanatos si corect. Este indicat sa te abtii de la consumul de cofeina, nicotina sau alcool inainte de somn. De asemenea, curele de slabire accentueaza aceasta afectiune si sunt sanse mari sa o acutizeze. Turele de noapte, calatoriile la distante mari, somnul din timpul zilei, noptile nedormite din weekenduri sau exercitiile fizice efectuate pe parcursul serii pot cauza insomnii. Alimentatia dezechilibrata, alimentele grase si picante consumate la ore tarzii, cina consistenta si alcoolul in exces iti pot tulbura somnul.
Dereglarile hormonale. Cresterea in greutate, tulburarile de menstruatie, unele pilule contraceptive, abstinenta sexuala, inaintarea in varsta sau menopauza reduc perioada de somn si creeaza disconfort pe parcursul noptii.
Text: Alexandra Lupu