Fie ca sunteti la dieta, fie ca doar va doriti sa va mentineti greutatea in limite normale, cu siguranta trebuie sa taiati din meniu multe alimente care va fac placere si sa va inhibati multe pofte culinare, ceea ce nu este tocmai placut nici pentru psihic si nici pentru fizic. Ideal este sa nu exagerati cu nimic si sa incercati sa va orientati catre o alimentatie sanatoasa. Veti observa cu timpul ca papilele gustative vor raspunde pozitiv schimbarilor. Si… nu va ganditi ca ceea ce este sanatos nu este si gustos, caci nu este adevarat. Va dezvaluim in continuare cateva alimente care, pe langa faptul ca sunt delicioase, au si un continut mic de calorii.
Salata verde
Salata verde este sanatoasa si gustoasa si, combinata cu creativitate, poate constitui un fel principal de mancare. Aceasta contine doar 15 calorii la 100 de grame, are in compozitie in proportie de peste 90% apa, stimuleaza metabolismul si este un bun detoxifiant. Contine vitaminele A, B, C, K, antioxidanti, acid folic si minerale esentiale ca fosfor, fier, magneziu si calciu. Daca nu v-am convins pana acum, va propunem o reteta delicioasa cu salata verde, rucola, baby spanac si legume in care sa adaugati cateva bucati de branza dulce, un strop de ulei de masline, otet balsamic si lamaie.
Broccoli
Broccoli are marele avantaj de a putea fi consumat in cantitati mai mari, deoarece contine foarte putine calorii, mai exact 35 de calorii la 100 de grame. In plus, este si foarte satios. Acesta contine vitamina A, B2, acid folic si de doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. De asemenea, este o leguma bogata in fier, calciu, potasiu, seleniu si compusi sulfurosi. Acesta pune in dificultate multe persoane, deoarece retetele pe baza de broccoli par destul de sofisticate, insa o varianta gustoasa si la indemana oricui este calirea acestuia in unt cu usturoi, dupa ce, in prealabil, a fost fiert.
Ardei
Indiferent de sortimentul ales, ardeiul are doar 25 de calorii la 100 de grame si, in plus, accelereaza metabolismul. Ardeii sunt o sursa veritabila de vitamina C si, in functie de soi, contin o gama larga de alte vitamine, minerale si fitonutrienti esentiali organismului uman. O alta calitate care ar trebui apreciata este versatilitatea lor, putand constitui ingredientul de baza in foarte multe retete culinare.
Castraveti
Castravetii contin peste 90% apa si doar 15 calorii la 100 de grame, ceea ce-i face aliati de nadejde atat in diete, cat si in mentinerea sanatatii organismului. Castravetii sunt foarte usor de digerat, contribuie la hidratarea organismului, iar sucul lor, datorita prezentei unor minerale, devine alcalin. Pot fi consumati doar cu sare, in diferite salate sau in sosuri − de exemplu, sos cu usturoi sau sos Tzatziki.
Orez brun
Orezul brun este bogat in fibre, complexul de vitamine B, magneziu, fosfor, fier si zinc si furnizeaza 100 de calorii la 100 de grame. Este foarte apreciat in diete, deoarece este foarte satios si regleaza senzatia de foame, fiind eficient si in eliminarea toxinelor din organism. Daca va doriti o reteta usor de preparat si delicioasa, atunci caliti cu ulei de masline orezul pentru cateva minute si apoi acoperiti cu apa pana ce acesta fierbe si apa scade complet.
Pont: Fructele pot constitui o adevarta capcana daca nu le cunoasteti exact aportul caloric, acestea continand fructoza, o forma de zahar. Insa exista si exceptii − de exemplu, merele, citricele, pepenele, caisele, piersicile, mango, papaya, prunele si ananasul sunt fructe care, la 100 de grame, contin maximum 100 de calorii. Taiati marunt si amestecati fructele, adaugati scortisoara, putina miere si lamaie si obtineti o delicioasa si sanatoasa salata de fructe, cu un continut redus de calorii.
Text: Madalina Manole