Majoritatea oamenilor care au ajuns la “performanta” de a fuma un pachet si jumatate de tigari pe zi mai mult ca sigur macar o data in viata au avut intentia de a renunta, insa din pacate cei mai multi dintre ei s-au reapucat. Pentru a putea renunta la acest viciu, este indicat sa inveti sa combini cat mai multe strategii si, cel mai important, sa ai initiativa si putere de caracter sa faci cateva modificari ale comportamentului si stilului de viata.
In fapt, dependenta de tigari este de natura psihica, dezvoltata de-a lungul timpului de obiceiuri si gesturi repetitive, pe care fumatorii nu au reusit sa le depaseasca. Din aceasta cauza, mai mult de 95% dintre cei care au decis sa se lase de fumat si-au reluat viciul dupa sase luni. Metodele inovative care ne ajuta sa ne lasam de fumat care au aparut pe piata, precum pastilele, plasturii, guma cu nicotina sau tigarile electronice au eficienta lor, insa dependenta de nicotina nu va fi eliminata in totalitate. Un stil de viata sanatos si caracterul motivant primeaza in lupta cu tutunul!
Respiratia
S-a demonstrat stiintific ca un fumator trage dintr-o tigara de 9 sau 14 ori, astfel, in cazul in care fumezi o singura tigara pe zi, asta inseamna aproximativ 200 de inhalari si expirari. Auzim des multi fumatori care marturisesc ca fumatul ii ajuta sa se relaxeze, dar ceea ce ei nu stiu, probabil, este ca nu tigara in sine iti ofera starea de bine, ci modul in care o fumezi si acel proces de respiratie profunda care intervine in mod constient. Problema de fond cu care se confrunta fumatorii este de fapt recunoasterea si asumarea acestei dependente, care netratata, duce la stres si anxietate. Pentru a putea depasi nevoia de tigari, foloseste-te de trucuri, de iluzii, spre exemplu un pix, si pretinde ca fumezi, incercand sa respiri in acelasi mod si in acelasi fel cum o faceai cu una adevarata. Vei observa diferenta…Tine minte, daca vrei sa renunti la fumat, respiratia este cheia!
Inlocuiti nicotina
Sutele de produse chimice din tigari perturba sistemul nervos central, intensificand si creand stari de anxietate, nervozitate, indoiala si frustrare. Nicotina ofera doza suficienta de placere pentru a induce fumatorii intr-o stare de normalitate timp de 20-30 de minute. Cei ce au renuntat la acest viciu trebuie sa urmeze un tratament de inlocuire a nicotinei si sa respecte procesul de detoxifiere a organismului. Alimentele specifice recomandate sunt vitaminele si suplimentele naturale, care au rolul de a stimula dopamina si serotonina si de a echilibra sistemul nervos central.
Regimul alimentar pentru renuntarea la fumat
Multi dintre cei care isi doresc sa renunte la fumat isi schimba totodata si stilul alimentar. Cele mai eficiente alimente pentru cei care isi doresc sa renunte la tutun includ carne, produse lactate, alimente procesate si diversi indulcitori. Pentru a combate stresul, organismul trebuie sa fie mai alcalin decat acid, ceea ce inseamna ca un consum regulat de legume si fructe proaspete si cantitatea de apa recomandata zilnic echilibreaza sistemul imunitar si il detoxifica.
Aveti grija la excesele alimentare si mult succes in lupta cu dependenta de tutun!
Text: Alexandra Lupu