Diabetul, considerat boala secolului XXI, este o afectiune destul de grava, avand in vedere ca nu exista un tratament care sa o vindece. In plus, presupune foarte multe restrictii alimentare. Pentru a tine diabetul sub control, stilul de viata, in mod special dieta, este cel mai important aliat. In acest sens, ti-am pregatit un top al celor mai bune 10 alimente care trebuie obligatoriu introduse in meniul zilnic daca suferi de diabet.
Legume cu frunze verzi
Cele mai bune legume, recomandate mai ales in diabet, sunt legumele cu frunze verzi. Din aceasta categorie fac parte salata, varza si spanacul. Acestea au foarte putine calorii si carbohidrati si nu afecteaza nivelul glicemiei.
Cereale integrale
Bogate in fibre, cerealele integrale nu ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui, cu atat mai putin in cazul diabeticilor. Fibrele ajuta la absorbtia zaharului din sange si la echilibrarea indicelui glicemic. In plus, acestea contin magneziu, potasiu si acid folic. Este indicat a se consuma germeni sau tarate de cereale integrale, acestea pastrandu-si intocmai nutrientii si proprietatile. Intre acestea, orzul si ovazul ocupa primul loc.
Leguminoase
Fasolea, lintea, nautul si mazarea sunt, de asemenea, recomandate in dieta diabeticilor gratie continutului extraordinar de mare de fibre si proteine. Insa acestea nu trebuie consumate in cantitati mari deoarece contin carbohidrati din abundenta, iar acestia ar putea mari sever nivelul glicemiei.
Cartofi dulci
Cartofii dulci au capacitatea de a regla glicemia si de a reduce riscul aparitiei sindromului insulino-rezistentei. De asemenea, contin o cantitate mare de vitamina A si fibre, fapt ce-i incadreaza in categoria alimentelor care favorizeaza digestia. In plus, pot fi consumati cu incredere in locul cartofilor normali cu care ne-am obisnuit.
Fructe de padure
De la capsuni, zmeura la afine si mure, toate fructele de padure contin cantitati impresionante de antioxidanti si vitamine absolut necesare bunei functionari a sistemului imunitar. In plus, pot fi consumate usor in smoothie-uri sau amestecate cu iaurt si pot constitui desertul ideal in cazul diabeticilor.
Rosii
Fructe sau legume, rosiile aduc beneficii extraordinare daca sunt consumate zilnic. Acestea contin din plin vitamina C, E si fier si ajuta la prevenirea problemelor legate de coagularea sangelui.
Citrice
Citricele aduc doar beneficii organismului si sustin in mod direct sanatatea prin stimularea sistemului imunitar gratie cantitatii de vitamina C pe care o contin din abundenta. De asemenea, citricele contin fibre solubile, benefice persoanelor diagnosticate cu diabet, ajuta la buna absorbtie a fierului si au proprietati detoxifiante. Tineti cont ca fructele contin zahar sub forma de fructoza, iar consumul acestora in cantitati mari poate conduce la cresterea indicelui glicemic.
Peste
Toate varietatile de peste care au un continut ridicat de Omega-3, asa cum este, de exemplu, somonul, au capacitatea de a creste nivelul de adiponectina in sange, hormon responsabil cu buna functionare a proceselor metabolice.
Seminte
Nucile contin magneziu, fibre si grasimi sanatoase si este indicat a fi consumate zilnic. Pot fi mancate ca atare sau adaugate in salate si iaurturi. De asemenea, semintele de in sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diabet gratie concentratiei semnificative de Omega-3 pe care o contin.
Lapte degresat
Pe langa calciu, laptele este si o sursa importanta de vitamina D, iar aceste doua ingrediente au rol important in evitarea complicatiilor pe care diabetul le-ar putea declansa. De exemplu, ajuta la pastrarea dintilor si oaselor sanatoase. Se recomanda laptele degresat, desi parerile sunt extrem de impartite, deoarece grasimile sunt nocive pentru vasele de sange si pot contribui la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima.
Text: Madalina Manole