Frigul s-a instalat serios in cea mai mare parte a tarii si, dupa cum bine stii, umiditatea accentuata si temperaturile scazute favorizeaza in mod direct aparitia infectiilor si a virozelor. Pentru a preveni cazurile de gripa si raceala, dar si pentru a accelera procesul de vindecare, noi iti propunem terapia naturista, o solutie mult mai ieftina decat tratamentul medicamentos si cu rezultate benefice pentru sanatatea organismului nostru, care te va ajuta sa depasesti cu usurinta sezonul racelilor.
Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste este hrana sanatoasa. O dieta echilibrata ajuta la intarirea sistemului imunitar si ii ofera organismului tau tot ce are nevoie pentru a se proteja de virusuri.
Afla ce alimente iti intaresc imunitatea si te protejeaza de raceala!
1. Alimente ce contin flavonoide. Bioflavonoizii sau flavonoizii sunt substante similare vitaminelor cu rol antioxidant. Sunt responsabile de culoarea fiecarei plante, fruct sau legume si se gasesc din abundenta in musetel, soc, tei, galbenele, floarea-soarelui, rosii, cirese, capsune, portocale, ananas, dovleac, porumb, sparanghel, kiwi, varza, spanac, morcov si multe altele. De asemenea, o cantitate mare de flavonoide se gaseste si in bauturi precum ceai, cafea, vin sau bere. Este un puternic antiinflamator natural, poseda proprietati antivirale si ajuta organismul in absorbtia de vitamina C.
2. Broccoli. Denumita si “leguma sanatatii”, broccoli este o fantastica sursa de energie, renumita pentru virtutile sale terapeutice si de aparare a organismului. Broccoli este o importanta sursa de vitamina A, B si C si un furnizor sanatos de calciu. Broccoli contine, de asemenea, un compus numit glucozinol care stimuleaza sistemul imunitar.
3. Grepfrutul este o sursa excelenta de vitamina C care lupta impotriva radicalilor liberi si ne ajuta sa eliminam toxinele din organism. Este un fruct extraordinar pentru iarna, cu un continut bogat de minerale si vitamine, care diminueaza simptomele neplacute ale racelii si gravitatea afectiunilor inflamatorii.
4. Mierea. Este cel mai des folosit produs traditional atunci cand vine vorba de raceala sau gripa. Mierea contine toate vitaminele si minerale necesare organismului nostru (cupru, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, siliciu), are proprietati antibacteriene si este un bun calmant pentru gat.
5. Alimente care contin lizina. Este un esential aminoacid care joaca un rol important in procesul de producere a anticorpilor la nivelul sistemului imunitar. Totodata, lizina are proprietati antivirale si antiinflamatoare si favorizeaza aportul de calciu in organism. Lizina se gaseste in regimul nostru alimentar zilnic si in special in toate produsele de origine animala.
6. Usturoiul. Este considerat cel mai eficient aliment cu rol in prevenirea racelilor. Este un puternic antioxidant care distruge radicalii liberi si care contine numeroase vitamine si minerale benefice pentru sanatate.
7. Ceaiul verde. Antioxidantii din ceaiul verde, aminoacizii, vitaminele si mineralele distrug bacteriile si virusurile care cauzeaza aparitia racelilor si protejeaza organismul impotriva infectiilor. Polifenolii si flavonoizii din ceaiul verde il fac un excelent stimulator al productiei de celule ale sistemului imunitar.
8. Dovleacul. Pe langa faptul ca este un aliment foarte gustos, dovleacul are si proprietati medicinale, datorita continutului de betacaroten, vitaminele C si E, potasiu si saruri minerale ce contribuie la prevenirea aparitiei racelii. Bogatia uriasa a vitaminelor A si C existente in dovleac mentine sanatatea sistemului respirator si contribuie la protectia impotriva toxinelor.
9. Ghimbirul. Este unul dintre cele mai apreciate remedii naturiste in combaterea racelii. Radacina de ghimbir este un excelent protector al sistemului imunitar, care previne si reduce febra, durerile de gat si inflamatiile.
10. Menta. Ajuta la imbunatatirea simptomelor racelii si contribuie la curatarea cailor respiratorii. Bogata in antioxidanti si cu proprietati antivirale, menta este un bun remediu impotriva infectiilor gatului, amelioreaza tusea si actioneaza ca un analgezic natural.
Text: Alexandra Lupu