Sunt considerate simbol al elegantei, feminitatii si al senzualitatii; dar purtate excesiv, tocurile pot afecta sanatatea noastra. Majoritatea femeilor le adora, in ciuda faptului ca parerea doctorului este ca tocurile inalte pot avea efecte nocive asupra sanatatii noastre.
Tocul inalt a devenit pe parcursul anilor un accesoriu indispensabil femeii moderne. Anul 1533 este cunoscut ca prima data cand cineva a purtat tocuri; este vorba de Caterina de Medicis, sotia ducelui de Orleans. Ea a purtat la nunta ei tocuri de 5,08 cm pentru a parea mai inalta. Stilul a fost repede imbratisat de doamnele de la curtea franceza. Prima fabrica de pantofi cu toc a aparut in Statele Unite ale Americii in secolul XIX.
Pantofii cu toc si sanatatea
In lumea modei si a luxului, pantoful reprezinta un accesoriu de neinlocuit, de care orice femeie trebuie sa stie sa profite, astfel incat sa-si puna in evidenta feminitatea si senzualitatea.
Dar cu toate ca tocul este un element vital al modei de azi, medicii specialisti sunt de parere ca tocurile inalte pot antrena numeroase probleme de sanatate. Spatele, genunchii si picioarele sunt principalele victime ale acestei mode. Atunci cand purtam tocuri, partea superioara a corpului femeii este indreptata spre inainte, ducand astfel la modificarea axei corporale. Pentru a compensa acest dezechilibru, muschii spatelui se retracteaza si sporesc lordoza lombara (curbura coloanei vertebrale). Aceasta accentuare a lordozei lombare poate insemna, de fapt, probleme de spate preexistente.
Un lucru foarte important de retinut este acela ca purtarea incaltarilor cu tocuri prea inalte poate pune in pericol si viata viitorului nou-nascut. Tocurile schimba dinamica bazinului si, ca urmare, tinerele mame nu mai pot naste pe cale naturala, ci doar prin cezariana. Tot tocurile sunt responsabile pentru marirea sanselor de aparitie a varicelor. Acestea sunt dilatatii ale venelor si apar, cel mai adesea, in zona coapselor si a gambelor. Tratate in faza de debut, varicele afecteaza superficial picioarele, dar netratate, in timp, pot provoca hemoragii externe.