Toamna se agraveaza problemele respiratorii. Iata cauzele si remediile!

decupat_Probleme respiratoriiToamna este sezonul prielnic instalarii afectiunilor respiratorii, acestea fiind favorizate, in primul rand, de conditiile meteorologice. Aerul pe care il respiram este responsabil de calitatea vietii, dar si de sanatatea sistemului respirator si pentru ca, pe langa faptul ca traim intr-un mediu poluat, toamna vine si ea la pachet cu variatii bruste de temperatura si cu umiditate ridicata, noi suntem cei responsabili de mentinerea unei sanatati de fier.



Tipuri de afectiuni respiratorii

Afectiunile respiratorii se clasifica diferit, in functie de caracteristicile care se iau in calcul, insa, in principal, exista doua mari tipuri, si anume: infectiile cailor respiratorii superioare si inferioare, si aici intra guturaiul, virozele, pneumonia, sinuzita si tuberculoza, si bolile pulmonare cronice ca astmul, bronsita sau emfizemul pulmonar. Organele afectate sunt gatul, nasul, sinusurile, caile respiratorii si plamanii.

Cauze si simptome

Pe langa factorii de mediu si anumite virusuri care declanseaza afectiunile respiratorii, cauza de baza ramane in continuare sistemul imunitar slabit. Tineti cont ca fumatul este responsabil de peste 85% dintre bolile pulmonare si ca acest obicei afecteaza si raspunsul imun al organismului. Pe de alta parte, starile de depresie constanta, raceala si gripa tratate necorespunzator, dar si bolile foarte grave de plamani isi pot lasa amprenta asupra sistemului respirator. Totodata, aportul insuficient de lichide conduce la acumularea de mucus pe canalele respiratorii, fapt ce ingreuneaza respiratia. Simptomele care atrag atentia asupra unei probleme respiratorii pot fi asemanatoare celor specifice unei simple raceli, dar se pot manifesta si prin respiratie suieratoare, greoaie si superficiala.

Metode naturale de tratament

Este mai mult decat evident ca, atunci cand va confruntati cu oricare dintre simptomele descrise mai sus, consultul la un medic de specialitate este absolut obligatoriu. Acesta va prescrie un tratament in functie de boala de care suferiti, in cazurile grave solutia fiind antibioticele cu spectru larg de actiune. De asemenea, este foarte important ca, o data la cel mult 3 luni, sa faceti o cura de imunizare a organismului si, totodata, sa incercati sa consumati alimente ce asigura aportul necesar de vitamine, minerale si antioxidanti. Insa, pe langa medicatia de baza, exista si cateva tratamente naturiste care pot imbunatati considerabil calitatea respiratiei.

  • Exercitiile de respiratie. Fiecare celula din organism are nevoie de oxigen pentru a trai, iar exercitiile de respiratie au scopul de a ajuta acest proces, cu atat mai mult atunci cand vorbim de sanatatea plamanilor. Exista o serie de metode prin care se pot realiza, insa cea mai usoara si la indemana tuturor este respiratia profunda. Se trage aer adanc in plamani, se tine aproximativ 3 secunde si apoi se elibereaza treptat. Procesul se poate realiza fie acasa, intr-o pozitie comoda, fie in timpul mersului. Se recomanda alegerea unei zone fara poluare sau a unei camere cu multe plante verzi. Exercitiile de respiratie ajuta si la detensionarea nervoasa, la relaxarea musculaturii si la imbunatatirea circulatiei.
  • Salinele naturale sau de suprafata (artificiale). Aerul din saline este cel mai curat si sanatos aer, avand proprietati bactericide. Aerosolii salini au capacitatea de a curata caile respiratorii, de a inhiba procesele infectioase si de a intari imunitatea organismului. Un efect asemanator il puteti obtine si inhaland aerosolii marini, cu conditia sa practicati metoda de dimineata, indiferent de anotimp.
  • Inhalatiile cu uleiuri esentiale. Aburii au rolul de a umezi si de a decongestiona, in timp ce uleiurile volatile vin sa dezinfecteze si sa calmze caile respiratorii. Recomandate in acest caz sunt uleiurile de eucalipt, de pin, de menta si de cuisoare, iar inhalatiile se pot face de maximum 4 ori pe zi.

Farmacistii Catena recomanda produsele Wellneo. Daca iti doresti sa combati astmul si alergiile si in acelasi timp sa te bucuri de o sanatate a tractului respirator, atunci cu siguranta vei fi incantata de inhalatorul pe baza de sare Wellneo! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole