Pot scăpa de ţiuitul din urechi cauzat de tinitus?

Cunoscutul ţiuit din urechi apare la aproximativ 15% din populaţie şi se numeşte tinitus sau acufenă. Acesta este un simptom al unei tulburări ale urechii şi poate dura chiar şi ani, dacă nu este descoperită cauza.

Pe lângă ţiuit, tinitusul mai poate fi perceput ca fâsâit, zbârnâit, fluierat sau precum un clic. Intensitatea sunetelor este diferită, iar pacienţii care nu reuşesc să se adapteze acestora devin stresaţi, nervoşi cu persoanele din jur sau poate intra în depresie.

În cazurile în care tinitusul se dezvoltă brusc, mai pot apărea şi simptome precum înfundarea urechii, stare de greaţă, vărsături şi, automat, scăderea auzului. Odată apărute aceste simptome, devine o urgenţă medicală şi se necesită consultaţie de specialitate.

Netratat, tinitusul instalat brusc poate genera accidentul vascular cerebral sau neuronită vestibulară. Unul instalat de multă vreme, eventual cu accentuare progresivă, la o singură ureche, la care se asociază şi o scădere de auz, necesită urgent consult ORL şi investigaţie RMN.



Cauzele apariţiei tinitusului

Probleme ale vaselor de sânge
Tensiunea arterială afectează vasele de sânge şi poate cauza zgomote în urechi. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor, iar acest lucru poate duce la ţiuit.

Boli ale urechii
Anumite afecţiuni ale urechii şi corpului pot provoca tinitus. Hipertiroidismul, hipotiroidismul, fibromialgia, diabetul, boala Meniere şi boala Lyme sunt toate tulburări care provoacă zgomote în urechi.

Medicamente
Unele medicamente pot afecta urechile şi pot cauza tinitus. Persoanele care consumă doze mari de aspirină se confruntă cu tinitus ocazional. Alte medicamente mai sunt: antibioticele, diureticele, chinina, clorochina şi anumite tratamente pentru cancer.

Zgomotele puternice
Expunerea îndelungată la zgomote puternice provoacă daune urechii. De exemplu, folosirea frecventă a căştilor cu muzică dată la maximum poate dezvolta tiuitul în urechi.

Îmbătrânirea
Zgomotele în urechi la bătrâneţe sunt adesea asociate de pierderea auzului. Majoritatea pacienţilor încep să audă acest ţiuit în urechi după vârsta de 60 de ani şi se poate accentua odată cu înaintare în vârstă.

Infecţii
Infecţiile urechii pot fi responsabile pentru apariţia  tinitusului temporar sau permanent.

Ceara din urechi
Ceara excesivă acumulată în urechi provoacă ţiuit în urechi, până când aceasta va fi eliminată.

Probleme ale creierului
Rareori, o problemă gravă a creierului poate cauza zgomote în urechi. De exemplu, tumorile, leziunile şi anevrismele cerebrale.

Tratamentul pentru tinitus

În primul rând, dacă sunetul din ureche este provocat de o infecţie, aceasta trebuie să fie tratată cu antibiotice. Dacă este cauzat de acumularea de ceară, urechea trebuie curăţată.

În cazul în care ţiutitul apare din cauza zgomotului, trebuie evitate mediile zgomotoase sau se pot folosi căştile speciale pentru atenuarea zgomotului de fundal.

De asemenea, se spune că tratamentul cu polisubiacente poate ameliora tinitusul. Corectarea hipoacuziei ameliorează tinitusul la aproximativ 50% dintre pacienţi.

În unele cazuri, recunoaşterea şi tratarea depresiei cu ajutorul unui psiholog, ameliorează simptomul tinitusului.

Deşi nu există niciun tratament medical specific, mulţi pacienţi observă că sunetul de fundal provocat de tinitus îi ajută să adoarmă.

Un alt posibil tratament poate fi stimularea electrică a urechii interne. De exemplu cu ajutorul unui implant cohlear, uneori, acufenele sunt reduse. Acest tip de tratament este potrivit pacienţilor care suferă de surditate profundă.

Remedii naturale şi alternative

Posibile remedii naturale pentru atenuarea tinitusului pot fi şi:

  • Reducerea aportului de sare din alimentaţie;
  • Evitarea consumului de cafea şi tutun;
  • Acupunctura şi tratamentul hipnotic au arătat unele rezultate pozitive în acest caz.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik