Ingrijirea adecvata a tenului este importanta pentru mentinerea frumusetii si sanatatii sale cat mai mult timp. Insa, pentru a sti cum sa facem acest lucru cat mai corect, este important sa depistam tipul de ten pe care-l avem si sa-i acordam atentia cuvenita in functie de acest aspect.
Pentru a afla ce tip de ten ai, intra aici!
Tenul normal
Tenul normal se intalneste cu precadere la adolescenti si tinde sa-si piarda caracteristicile odata cu inaintarea in varsta. Se caracterizeaza printr-o piele curata, neteda, supla si catifelata. Nu prezinta puncte negre sau cosuri, iar textura este moale si deosebit de elastica. Desi ati fi tentate sa credeti ca nu necesita o ingrijire speciala, iata ca nu este chiar asa. Din contra, daca ne dorim sa-l pastram astfel cat mai mult timp, trebuie sa-i acordam atentia necesara. Este recomandata demachierea atat dimineata, cat si seara cu o crema demachianta usoara si o lotiune tonica fara alcool. Crema de fata, atat de zi, cat si de noapte, trebuie sa fie una hidratanta, pe baza de vitamine, de preferat cu fotoprotectie solara pentru zi, iar exfolierea sa nu trebuie facuta mai des de o data la 10 zile.
Tenul gras
Din cauza stilului de viata, in special a alimentatiei gresite, din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu un ten gras. Acesta este foarte usor de recunoscut, avand in vedere ca are un aspect lucios si uleios ca urmare a secretiei abundente a glandelor sebacee. De asemenea, este caracterizat de comedoane si pori dilatati. Acest tip de ten are un ritual de ingrijire special, menit sa trateze aceste aspecte. Astfel, se recomanda demachierea de cel putin 2 ori pe zi cu gel spumant, completat de o lotiune astringenta care sa degreseze impecabil tenul si sa inchida porii. Crema de fata trebuie aleasa adecvat tenului si va fi una lejera, matifianta, cu textura usoara. Nu folositi creme grase si apelati cel putin o data pe saptamana la o masca exfolianta pe baza de argila.
Tenul uscat
Tenul uscat prezinta particularitatea de a nu putea retine apa si, in plus, glandele sebacee secreta o cantitate minima de sebum. Este caracterizat de o piele deshidratata, aspra, lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Ritualul de ingrijire al tenului uscat este deosebit si trebuie respectat cu strictete. Astfel, se recomanda demachierea atat dimineata, cat si seara cu o crema demachianta hidratanta si aplicarea unei lotiuni tonice fara alcool, cu o formula usoara. Crema de fata, atat cea de zi, cat si cea de noapte, trebuie sa fie puternic hidratanta pentru a pastra astfel stratul hidrolipidic al pielii la standarde inalte. Se recomanda pentru zi aplicarea unei creme cu SPF 30, indiferent de anotimp. Evita mastile exfoliante si apeleaza, cel putin o data pe saptamana, la o masca intens hidratanta. Foloseste pentru zona ochilor, o zona mult mai sensibila in cazul acestui tip de ten, produse speciale atat de curatare, cat si de hidratare.
Tenul mixt
Tenul mixt este cel mai des intalnit si se incadreaza intre tenul uscat si tenul gras. Astfel, zona T este uleioasa, in timp ce restul fetei prezinta o piele aspra si fragila. In ingrijirea sa, este important sa se pastreze echilibrul intre aceste doua zone, motiv pentru care fie folositi produse adecvate tenului mixt, fie combinati produse destinate tenului gras si tenului uscat, avand grija de fiecare zona in parte. Tenul mixt trebuie demachiat de doua ori pe zi si crema aplicata trebuie sa reduca excesul de sebum din zona T, in timp ce hidrateaza restul fetei. Pentru a evita confuziile, folositi la demachiere apa micelara. Alternarea mastilor exfoliante cu hidratante este o solutie potrivita de ingrijire a tenului mixt, dar nu mai mult de o data pe saptamana.
Tenul sensibil
Tenul sensibil este acel ten delicat, cu pori fini, predispus la spargerea capilarelor, cu tendinta de inrosire si dezvoltare a iritatiilor si alergiilor. Ingrijirea acestui tip de ten necesita o mare atentie. In primul rand, trebuie folosite produse usoare, preferabil dermatocosmetice, cu rol in tonifierea capilarelor. De asemenea, se impune evitarea factorilor care pot facilita sensibilitatea, ca apa fierbinte, aerul rece, alcoolul, condimentele, soarele in exces sau fumul de tigara. Demachierea cu apa micelara este o solutie potrivita, alaturi de cremele usor hidratante. Daca ai tenul acneic, ingrijeste-l conform sfaturilor dermatologului si completeaza cu masti adecvate tipului.
Tenul deshidratat
In majoritatea cazurilor, acest tip de ten apare odata cu inaintarea in varsta sau ca o consecinta a unui proces de ingrijire total gresit. De asemenea, persoanele care urmeaza tratament antiacneic este foarte posibil sa fie expuse deshidratarii excesive. Se caracterizeaza prin usturime, roseata, piele aspra si descuamata si tendinta de ridare severa. Este recomandat un consult la medicul dermatolog care sa determine cauza si sa prescrie tratamentul recomandat. In acest caz, curatarea trebuie facuta cu demachiante grase si cremele si mastile folosite trebuie sa aiba rol nutritiv si hidratant, preferabil pe baza de lipide.
Atentie! Aspectul tenului tine foarte mult si de dieta. Consumati fructe, legume si alimente cat mai putin procesate si hidratati-va corespunzator organismul.
Pont: Apa termala, indiferent de tipul de ten pe care-l aveti, este recomandata in ritualul zilnic de ingrijire, avand efecte benefice asupra pielii. Se pulverizeaza dupa demachiere si se asteapta sa patrunda in piele. Se usuca de la sine si nu necesita stergere.
Aici aveti cele mai bune retete de masti pentru fiecare nevoie a tenului in parte.
Text: Madalina Manole