Desi multa lume ar spune ca branza ingrasa, cea cu un continut scazut de grasimi este deosebit de buna pentru organism. Branza este bogata in calciu, in vitamina B, in sodiu si minerale. De asemenea, aceste substante nutritive intaresc oasele, dintii, previn osteoporoza si cancerul. Iata cateva tipuri sanatoase de branza si beneficiile pe care le prezinta.
Branza Cottage. Branza Cottage este produsa din cheag de lapte nepresat, fara a se lasa la maturat, este semilichida si putin sarata. Acest fel de branzica de vaca este bogat in proteine, contine calciu, fosfor, vitamina B si poate fi mancata ca atare, pentru ca nu este nevoie sa fie gatita.
Branza Gouda. Branza Gouda este o branza de origine olandeza, este din lapte de vaca si este destul de tare. Exista mai multe sortimente: nepasteurizata, aromatizata etc. Este bogata in vitamina A, calciu, fosfor si zinc. Zincul vindeca ranile si imbunatateste functionarea organelor sexuale, iar calciul intareste oasele.
Branza Alba Cheddar. Branza Cheddar este intotdeauna produsa din lapte de vaca si are o textura usor faramicioasa daca este corect preparata. Acest tip de branzica este sarac in carbohidrati si calorii, contine vitamina A si calciu. Vitamina A mentine sanatatea ochilor, protejeaza impotriva osteoporozei si intareste oasele.
Branza Mozzarella. Mozzarella este produsa din lapte de bivolita si este utilizata la prepararea salatelor, a pastelor, dar si la pizza. Mozzarella fara grasimi potejeaza inima de boli si controleaza tensiunea arteriala. Zincul din acest tip de branza stimuleaza sistemul imunitar.
Text: Ruxandra Raica