Tipuri de exerciții fizice pentru gravide

exerciții fizice pentru gravide

Ești viitoare mămică și vrei să faci exerciții fizice pentru gravide, dar nu știi dacă ai voie și nici ce fel de exerciții să faci? Citește acest articol ce vine să îți aducă toate informațiile de care ai nevoie.

Exercițiile fizice sunt la fel de sănătoase pentru gravide cum sunt pentru celelalte persoane, ba chiar este confirmat faptul că acestea îți pot face sarcina și nașterea mai ușoare. Totuși, nu poți face exerciții fizice pentru gravide în orice condiții și orice tip de exerciții! Află din acest articol ce este exerciții bine sau nu să faci, dar și ce beneficii îți aduc.



Importanța exercițiilor fizice în sarcină

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este legat de faptul că ești aptă clinic să faci exerciții fizice pentru gravide. Vorbește cu medicul tău despre asta și stabiliți împreună ce este în siguranță pentru tine și puiul tău să faci în acest sens pentru că totul diferă de la o sarcină la alta. Exercițiile fizice sunt recomandate în sarcină pentru un tonus muscular bun și o circulație sanguină bună. În plus, dacă faci exerciții fizice în sarcină și recuperarea după naștere este mai ușoară.

Un bun obicei este să faci exerciții fizice pentru gravide în fiecare zi, între 30-60 de minute de exerciții moderate. Execuți atât cât poți, în mai multe sesiuni, fără să forțezi executarea, dar alocă timp pentru asta, zilnic.

Beneficiile efectuării de exerciții fizice pentru gravide

Un aspect extrem de important este faptul că sportul în sarcină îți aduce beneficii legate de starea psihică, mai ales că schimbările hormonale o pot afecta.

Previne și tratează vergeturile de pe corp cu gama nr.1 a Italiei, pentru această problema inestetică – Stretch Marks de la Rilastil. Gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării.

Apoi, dacă faci exerciții fizice pentru gravide vei avea beneficii precum:

  • Energie mai multă,
  • Mobilitate mai bună,
  • Dureri de spate și în din zona pelviană, reduse,
  • Posibilele riscuri precum preeclampsia și hipertensiunea scad semnificativ,
  • Travaliu și naștere mai ușoare,
  • Complicații postnatale reduse,
  • Recuperare mai rapidă după naștere,
  • Risc scăzut de anxietate și depresie postnatală.

Reține! Există situații în care nu este recomandat să faci exerciții fizice pentru gravide și ne referim la sarcinile cu risc, dacă există probleme cardiace, pulmonare, sângerări vaginale, placenta previa (după 26 de săptămâni) și preeclampsia. Evident, sunt excluse exercițiile grele sau anumite sporturi, iar la orice simptom neplăcut în urma exercițiilor oprește executarea lor.

Exerciții fizice pentru gravide

Exercițiile se realizează în acord cu schimbările apărute în timpul sarcinii. Sunt contraindicate săriturile, mișcările bruște, schiul, gimnastica, scufundările sau sporturile corp la corp. Sunt benefice exercițiile posturale și cele de tonifiere musculară. Iată câteva exerciții fizice pentru gravide pe care le poți face:

1.     Exercițiile Kegel sunt în top

Aceste exerciții fizice pentru gravide destinate zonei pelvine te vor ajuta la naștere și nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Au capacitatea de a tonifia mușchii din zonă reducând problemele de control al vezicii urinare și a hemoroizilor, dar vor ajuta și în prevenirea acestor simptome după sarcină. Exercițiile presupun contractări și relaxări repetitive ale mușchilor pelvini, le poți face oricând și oriunde.

2.     Yoga, exerciții fizice pentru gravide care relaxează trupul

Majoritatea tipurilor de exerciții yoga sunt sigure în sarcină, alege exerciții ușoare care să nu necesite echilibru greu de ținut sau care să suprasolicite zona abdominală sau planșeul pelvin. Poți alege să faci yoga și te ajută enorm dacă practicai acest sport și înainte de sarcină, e mai dificil să începi în sarcină, nu este recomandat. Dacă dorești să socializezi poți alege o clasă specială de yoga pentru gravide la care să participi.

3.     Mersul pe jos

Este unul dintre cele mai sigure exerciții fizice pentru gravide, dar care ajută foarte mult în sarcină. Poți începe cu câteva exerciții de încălzire și apoi cu o plimbare mai lungă. Nu este exclus nici jogging-ul, dar de preferat până în mijlocul celui de-al doilea trimestru.

4.     Pilates, exerciții fizice pentru gravide

Alege exerciții care pun accent pe respirație, ușor echilibru, mobilitate și flexibilitate. Sunt elemente esențiale în sarcină plus că ajută la scăderea tensiunii arteriale și echilibru emoțional. Optează pentru exerciții ușoare, fă-ți un plan de exerciții fizice pentru gravide personalizat, alături de o persoana vizată și pe care să-l urmezi. Îți vor pregăti corpul pentru travaliu și naștere iar pe parcursul sarcinii te ajută în ameliorarea diferitor dureri.

5.     Înotul în sarcină

Acest sport este recomandat și, ideal este să-l faci într-un mediu sigur. Este unul dintre acele exerciții fizice pentru gravide cu adevărat benefic pentru că nu pune presiune pe articulații, apa susținând greutatea corporală. Pentru a evita infecțiile, asigură-te că piscina este bine îngrijită, curată și evită temperaturile extreme.

6.     Exerciții fizice pentru gravide – mersul pe bicicletă

Pentru a evita accidentările mergând cu bicicleta în parc, o soluție foarte bună este o bicicletă de interior pentru că poate fi folosită pe tot parcursul sarcinii și poate fi adaptată nevoilor tale. Mișcarea pe care o realizezi este foarte benefică pentru a te energiza și pentru a-ți îmbunătății starea de spirit.

Exerciții fizice pentru gravide: recomandări și precauții

Nu trecem peste acest subiect fără să-ți mai spunem că nu trebuie să faci exerciții cu greutăți! Apoi, evită:

  • Să faci sport când nu te simți în stare, nu forța lucrurile.
  • Exercițiile care cresc temperatura corpului, în zile călduroase sau umede.
  • Să crești intensitatea și durata programului de exerciții fizice pentru gravide, dimpotrivă.
  • Genuflexiunile largi sau fandările.

Cu puțină atenție îți poți realiza un program de exerciții fizice pentru gravide și poți alterna activitățile de mișcare pentru a nu te plictisi făcând ceva repetitiv.