Tipuri de boli de piele

shutterstock 94179088Bolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii. De foarte mare importanta este diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific. Netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu doar sanatatea fizica, ci si echilibrul emotional, ceea ce poate duce la aparitia depresiei, anxietatii.

 

Adesea, bolile de piele apar la nivelul dermei si epidermei si sunt declansate din cauze virale, bacteriene, fungice si infectioase. Afectiunile cutanate mai sunt cauzate si de afectiunile sistemului imunitar. Majoritatea bolilor de piele sunt diagnosticate printr-o examinare atenta a pielii la care se adauga informatii legate de istoricul medical al bolnavului. Unele afectiuni cutanate sunt mai dificil de diagnosticat intrucat se aseamana cu alte boli de piele. Pentru stabilirea clara a diagnosticului, pot fi necesare biopsia cutanata sau cultura de tesut.

  • Acneea polimorfa juvenila (acneea vulgara).

Este o inflamatie a foliculului polisebaceu, care apare pe un ten seboreic, cu precadere in adolescenta. Clinic, se caracterizeaza printr-o eruptie polimorfa care numara: puncte negre sau comedoane (orificii foliculare obstruate), puncte albe, papulopustule, noduli inflamatorii si microchisturi sebacee.

Partile corpului cel mai des afectate de acnee sunt: fruntea, fata, gatul, pieptul, umerii si spatele. Netratata, acneea poate provoca cicatrici si poate conduce la manifestari psihice, care includ: timiditatea, fobia sociala, anxietatea, depresia, izolarea.

  • Eczema

Termenul include un grup de afectiuni caracterizate prin roseata, mancarime, iritatie si uneori mici chisturi. In unele forme de eczema pot fi implicate si alergiile. In linii mari, eczemele sunt de cauza externa (dermite eczematiforme) si atunci sediul lor coincide cu locul de contact al pielii cu diverse substante chimice, profesionale sau intamplatoare (cosmetice, detergenti, fungi, microbi, fotosensibilizare) si de cauza interna, provocate de agenti reactogeni neidentificati. In raport cu evolutia se descriu  formele acute care survin brusc, cu prurit intens, congestie locala, edem si veziculatie, si formele cronice in care predomina elementul parakeratozic (eczema uscata) si, uneori , lichenificarea. Se pot face diverse teste cutanate pentru depistarea factorului reactogen. Se recomanda determinarea glicemiei, uremiei, proteinemiei, colesterolemiei, calcemiei si potasemiei pentru decelarea unor dereglari metabolice favorizante.

  • Psoriazisul  

Este o dermatoza inflamatoare cronica ce se caracterizeaza prin placarde eritematoase, net delimitate, acoperite de scuame argintii stratificate. Zgariate, ele lasa o dara mata, iar detasarea scuamelor  cu o chiureta pune in lumina un eritem acoperit de o pelicula lucioasa, a carei detasare produce o hemoragie punctiforma (semnul Auspitz). Cele mai obisnuite localizari ale psoriazisului sunt la coate, genunchi si pielea capului. Patognomonice sunt micile depresiuni punctiforme, ca niste intepaturi de ac, de la nivelul unghiilor. Psoriazisul nu este pruriginos decat in fazele de diseminare sau cand intereseaza plicile. Unele forme se insotesc de o artrita similara cu cea din poliartrita reumatoida.

 

Tipuri de psoriazis:

• Psoriazis in placarde sau vulgar – cu leziuni intinse pe suprafete mari ale corpului, pete rosii acoperite cu scuame albe. Poate aparea in orice zona a corpului.

• Psoriazis gutat – caracterizat prin puncte minuscule de culoare rosie, cu descuamari ale pielii. Poate aparea dupa o infectie bacteriana sau virala sau dupa administrarea unor medicamente (de exemplu, acid salicilic).

• Psoriazis inversat sau flexural – caracterizat de pete netede, de culoare rosie, fara descuamari. Zona afectata va fi iritata si accentuata de transpiratie sau de frecarea pielii. Acest tip de psoriazis apare in gutele pielii, in special in zona axilara, piept sau abdomen.

• Psoriazis pustular – apare sunt forma de vezicule pline cu puroi. Veziculele nu sunt infectate si pot fi localizate pe maini, picioare sau se pot intinde pe tot corpul.

• Artrita psoriazica – se manifesta la aproximativ 10% din pacientii cu psoriazis, sub diverse forme. Roseata si inflamatia apar pe coate, maini, genunchi, picioare, solduri si coloana vertebrala. Implica dureri si rigiditatea articulatiilor.

• Psoriazisul unghiilor sau unghial – provoaca leziuni si cavitati de diferite marimi, forme si profunzimi. Unghiile se pot ingrosa, devin galbui si sunt friabile.

  • Rozaceea

Se caracterizeaza prin inflamatie si aparitia de pustule la nivelul fruntii, nasului si barbiei. Adesea, aceasta afectiune se manifesta la persoanele care au pielea deschisa la culoarea, dupa varsta de 30 de ani. Vasele mici de sange din zona fetei se dilata si devin vizibile prin piele. Apar ca niste linii mici si poarta denumirea de telangiectazii. Initial, rozaceea se manifesta prin tendinta de inrosire a tenului – simptom care apare si dispare de mai multe ori. Totusi, pielea nu revine in totalitate la culoarea normala, ci este transparenta lasand la vedere vasele de sange largite, insotite de pustule.

 

 

Text: Dr. Adelina Gruia, med. Spec. medicina de familie