Multe persoane isi pun familia pe loc secund in fata altor necesitati, de cele mai multe ori fiind vorba de cariera. Aceasta este, din pacate, una dintre cele mai mari erori care se pot face in aceasta privinta. Membrii familiei se vor simti neglijati si, cu timpul, se vor instraina sau vor adopta obiceiuri daunatoare si imorale. Trebuie sa faci un compromis serios si sa fii dispusa sa-ti sacrifici timpul, prioritatile sau alte activitati in favoarea familiei. Tine cont ca diploma de „Cel mai bun angajat al lunii” nu va prima niciodata in fata diplomei de mama sau de sotie si nici nu o va substitui.
Petrece timp de calitate cu familia ta!
Acesta este un aspect greu de infaptuit in ziua de astazi, cand programul de munca sau orele de studiu sunt mult peste norma, astfel ca ai nevoie, din nou, de un compromis. Incearca, pe cat posibil, ca putinul timp liber pe care-l ai dupa program sa ti-l petreci in sanul familiei. Pentru a imbina utilul cu placutul, alege ca anumite activitati, pe care in mod normal le-ai fi facut singura, sa le faci impreuna cu membrii familiei. De exemplu, mergeti impreuna la cumparaturi sau pregatiti o reteta delicioasa pentru cina, cooptandu-i pe toti. De asemenea, tine cont de necesitatile tuturor si incearca sa le fii aproape atunci cand au nevoie de tine − in caz contrar, se vor obisnui fara tine si-ti vor duce dorul din ce in ce mai putin.
Pastreaza o comunicare activa!
In orice relatie, comunicarea este esentiala, cu atat mai mult daca vorbim despre relatia parinte-copil. In acest caz, comunicarea trebuie sa inceapa inca din timpul sarcinii. Copiii trebuie sa simta mereu dragostea si sprijinul parintilor. Trebuie sa simta ca ii iubesti neconditionat, ca esti interesata de sanatatea, fericirea si dorintele lor. Vorbeste zilnic cu cei mici si incearca sa le fii prieten de incredere inainte de a-ti simti autoritatea ca parinte. Sfatul nostru este sa luati micul dejun sau cina impreuna in fiecare zi si atunci sa dezbateti subiecte de interes pentru familie. Nu mancati in timp ce va uitati la televizor, caci acela va fi timp pierdut. O alta idee eficienta ar fi sa organizati saptamanal o reuniune de familie.
Acorda cate un moment fiecaruia!
Pentru a evita certurile si rivalitatile intre copii, incearca sa le acorzi aceeasi atentie. Pentru a fi sigura de izbanda, este necesar sa-ti petreci timp egal cu fiecare in parte. Marturiseste-le dragostea, lauda-i, complimenteaza-i pentru reusite, oricat de infime ti s-ar parea, si recunoaste-le calitatile. Nu uita nici de sotul tau, care, la randul lui, are nevoie de atentie. Tine cont ca o familie unita se consolideaza greu si in timp, pentru ca fiecare membru este unic si are o personalitate diferita. Insa incearca inca de la inceput sa trasezi o directie comuna, mai tarziu va fi mult mai greu.
Text: Madalina Manole