Tine transpiratia sub control! De la alimentatia potrivita la tratamentul cu botox

Vara, cand temperaturile sunt extrem de crescute si aerul este irespirabil, transpiratia este din ce in ce mai abundenta si poate avea un impact negativ in ceea ce priveste viata sociala, cariera, stima de sine. Din fericire, transpiratia poate fi tinuta sub control.

Transpiratia excesiva, numita si hiperhidroza, este activa la nivelul palmelor, picioarelor, axilelor si in zona inghinala, din cauza numarului mai mare de glande sudoripare prezente.

Ce legatura exista intre transpiratie si frumusete?

Cand transpiratia excesiva se concentreaza pe o singura zona se numeste hiperhidroza focala, in timp ce hiperhidroza generalizata afecteaza intregul corp. Hiperhidroza poate avea atat cauze necunoscute (hiperhidroza primara idiopatica) sau poate aparea pe fond de obezitate, guta, menopauza, diabet zaharat, hipertiroidism (hiperhidroza secundara).



Semnele hiperhidrozei

Printre semnele hiperhidrozei se numara palmele si talpile umede, transpiratia frecventa, petele de transpiratie pe haine. Persoanele care se confrunta cu transpiratia in exces pot avea pielea iritata, infectii localizate fungice si bacteriene. In plus, se creeaza o stare de anxietate in legatura cu mirosul corporal, evita contactul fizic cu persoanele din jur, evita sa faca sport etc.

Schimbari ale stilului de viata

Cand organsimul se supraincalzeste – de la vreme, exercitii fizice, stres, creierul „comunica” mesajul. Acesta este transmis catre nervi si ajunge la glandele sudoripare aflate la nivelul pielii. Apoi transpiratia se evapora prin piele pentru a raci corpul.

Un pas important este schimbarea dietei, pentru ca regimul alimentar influenteaza mirosul transpiratiei. De exemplu, mancarea picanta stimuleaza glandele sudoripare, iar ceapa si usturoiul vor face ca transpiratia sa capete un miros neplacut.

Produsele potrivite

Este recomandat sa consulti si un specialist care sa te ajute sa alegi produsele potrivite pentru a tine transpiratia sub control. Deodorantele sunt eficiente in ceea ce priveste combaterea mirosurilor, insa asta nu inseamna ca nu vei mai transpira. Incearca, in schimb, antiperspirantele care s-au dovedit ca actioneaza si impotriva transpiratiei. Cauta-le pe cele care au printre ingrediente bicarbonat de sodiu cu pH alcalin care absoarbe transpiratia si omoara bacteriile.

Atentie la imbracaminte!

Materialele din care este confectionata imbracamintea au un rol important. Trebuie sa renunti la hainele din materiale sintetice, la cele din poliester care „incing” pielea si favorizeaza aparitia transpiratiei. Fibrele naturale, in special bumbacul si inul permit pielii sa respire.

In zilele de vara ar fi indicat sa nu porti piese vestimentare  foarte stramte, ci unele vaporoase. Desigur, activitatea fizica stimuleaza producerea transpiratiei, insa stresul emotional inrautateste problema. Incearca sa-ti relaxezi mintea!

Tratamentul cu botox

Tratamentul cu toxina botulinica poate bloca temporar secretia unor substante chimice, responsabile de activarea glandelor sudoripare. Astfel, la nivelul zonei unde este injectata, nu vei mai transpira.

Tratamentul se poate realiza in zona axilei, palme si talpi, doar de catre medicul dermatolog. Mai exista si o alta procedura numita iantoforeza, eficienta in ameliorarea pe termen scurt a hiperhidrozei.

Metode naturale

Piatra de alaun a devenit din ce in ce mai populara. Este un deodorant mineral, 100% natural, care se gaseste sub forma de stick, incolor si inodor. Reduce transpiratia si mirosurile neplacute, nu contine parabeni si nu agreseaza pielea.

Tu stii sa alegi sapunul corect cu pielea ta?

Poti incerca si baile cu bicarbonat de sodiu, poti aplica local comprese cu otet de mere sau poti consuma ceai de salvie. Magneziul este un mineral important in hiperhidroza, carenta putand conduce la transpiratia excesiva.

Beauty adviserii Catena recomanda deodorantul roll-on Green Fresh cu aloe vera de la Genera pentru combaterea eficienta a transpiratiei. Extractul de aloe vera din compozitie ajuta la vindecarea pielii iritate. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Ruxandra Dumitrescu

Consultant: Dr. Elena-Iuliana Pascu

Medic Specialist Endocrinologie, Sanamed Hospital Bucuresti