Sarbatorile vin! Si odata cu ele si festinurile regale: antreuri din mezeluri fine, tartine cu branzeturi grase, traditionalele sarmale si, bineinteles, savuroasele torturi cu mousse de ciocolat?. Deja iti lasa gura apa, nu-i asa? Cu toate acestea, ai grija la nivelul colesterolului. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa-l mentii in limitele normale.
Luna decembrie se finalizeaza, pentru cei mai multi dintre noi, cu o binemeritata vacanta si cu mese imbelsugate. Si uite-asa incepi sa te relaxezi si sa te infrupti mai mult cu alimente delicioase care iti cresc, fara indoiala, colesterolul. E bine sa mananci ce-ti place, dar cu masura. Acum nu-ti imagina ca trebuie sa tii departe de tine orice urma de colesterol. Chiar deloc, deoarece acesta este foarte important pentru organism – ajuta la sinteza hormonala. Mai mult, grasimile saturate sunt o componenta esentiala a membranei celulare, spun medicii.
Iata un plan alimentar pentru sarbatori, care te va ajuta sa tii departe kilogramele in plus si implicit nivelul crescut al colesterolului.
Mic dejun. Alege ce-ti place mai mult!
200 ml lapte + 50 g linguri fulgi de ovaz, doua bucatele de turta dulce invelita in ciocolata
1 ceasca de ceai verde cu scortisoara indulcit cu miere
200 g iaurt degresat + 50 g linguri mix de cereale integrale, o felie de cozonac
Fulgii de ovaz reduc zilnic cu 15% nivelul de grasimi din organism si impiedica ficatul sa mai elibereze grasimile in sange. Ceaiul verde te ajuta sa elimini grasimile care se depun pe peretii vaselor de sange. Atentie! Nu consuma mai mult de doua cani cu ceai verde pe zi. Iti poate da palpitatii.
Pranz. Sugestii culinare delicioase
150 g macrou cu masline negre si sos de rosii la cuptor + 1 cartof copt; o felie de cozonac
3 sarmale + doua linguri cu mamaliga + un ardei iute; doua tablete de ciocolata neagra, un paharel cu vin rosu
300 ml de ciorba de perisoare din curcan + 2 felii de paine integrala + un ardei iute, o lingura cu salata de boeuf cu maioneza dietetica; o briosa cu fructe confiate
250 g varza rosie cu 100 g carne de vita la gratar, doua-trei linguri de orez integral fiert cu legume; o felie de tort
200 g piept de curcan fript pe teflon + 3 linguri mujdei de usturoi + 150 g fasole verde la cuptor cu patrunjel; o salata de fructe cu frisca
Usturoiul contine compusi de sulf care curata arterele de depunerile de grasime si fluidizeaza circulatia sangelui. Mai mult, un catel de usturoi pe zi, consumat timp de un an, reduce cu 20% nivelul de colesterol „rau“. Ardeiul iute acceleaza arderile si impiedica depunerile de grasimi in organism. Pestele oceanic con?ine Omega 3, un oligoelement recunoscut pentru proprietatile lui anticolesterol. E bine sa-l incluzi in dieta de trei ori pe saptamana.
Cina. Savureaza un meniu usor, la alegere!
150 g piept de pui la gratar + 200 g sote de legume
250 g salata verde, 100 g somon, 2 rosii, 1 ardei gras rosu
150 g piept de curcan la gratar + 150 g salata de radacinoase
150 g pastrav la cuptor + 1 cartof copt
Radacinoasele (morcovul, sfecla…) au un continut ridicat de provitamina A, un antioxidant care tine sub control nivelul colesterolului, ca si lamaile. Uleiurile pentru salata din rapita, soia, nuci, masline, seminte de dovleac alimenteaza organismul cu fitosteroli, care au rolul de a opri absorbtia grasimilor nocive in sange si scad colesterolul „rau”. Mai mult, limiteaza depunerea colesterolului pe artere, scazand in acest fel riscul de boli cardiovasculare.
Atentie! Si dulciurile in exces pot creste colesterolul. De aceea, e bine sa le consumati cu masura.
Text: Elisabeta Cosmescu