Atunci cand tratamentele conventionale nu ne sunt de ajutor, de multe ori cautam terapii alternative, asa ca primele lucruri care ne vin in minte sunt plantele. Rostopasca este o planta care s-a dovedit a fi un posibil remediu pentru diferite afectiuni. Toata planta, inclusiv radacina, are proprietati medicinale. Observata pentru prima data in regiunile mediteraneene, rostopasca are, in principiu, origine europeana, insa poate fi intalnita si in anumite parti ale Asiei. Tinctura de rostopasca fie poate fi preparata acasa (din 15 linguri de pulbere de rostopasca si 400 ml alcool alimentar de 50°), fie poate fi cumparata, prezinta foarte multe beneficii pentru sanatate. Sa le descoperim impreuna.
Tinctura de rostopasca: indicatii
Tinctura de rostopasca este de mare ajutor in tratamentul bolilor hepatice severe, bolilor biliare si renale. Potrivit Societatii Americane de Cancer, tinctura de rostopasca poate fi utilizata ca adjuvant in tratamentul unor probleme intestinale si digestive. Ea trateaza calculii biliari si reduce durerea provocata de acestia. Si tot tinctura de rostopasca este benefica pentru a usura durerile care apar odata cu unele afectiuni inflamatorii precum guta, artrita, psoriazis, reumatism. Seva plantei contine alcaloizi care lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si asa mai departe. Extractul de rostopasca este utilizat pentru a elimina tumorile canceroase, anumite leziuni ale pielii, alunite etc. Rostopasca este, de asemenea, un sedativ usor ce actioneaza impotriva astmului bronsic, bronsitei, amigdalitei cronice, tusei convulsive.
Tinctura de rostopasca: uz intern
Utilizata intern, tinctura de rostopasca combate spasmele digestive, prin relaxarea musculaturii tubului digestiv, si indigestia diminuand senzatia de greata prin eliminarea starii de greutate resimtite in stomac. Tot cu ajutorul tincturii de rostopasca se combate eficient herpesul bucal, dar si cel genital. Rostopasca are proprietati depurative si ajuta la detoxifierea ficatului, purificand sangele. In plus, poate preveni fibroza hepatica. Persoanele care sufera de insuficienta hepatica trebuie sa utilizeze tinctura de rostopasca doar sub supravegherea unui profesionist.
Tinctura de rostopasca: uz extern
Tinctura de rostopasca se utilizeaza extern pentru a trata anumite infectii in gat, tusea convulsiva, precum si ranile infectate. In cazul ranilor infectate, se pun comprese cu tinctura de rostopasca si se tin intre 20 si 30 de minute. Tinctura de rostopasca este eficienta deoarece vindeca infectia complet, reusind sa penetreze tesuturile in profunzime. Extractul de rostopasca este folosit ca si topic in ceea ce priveste inflamatiile oculare si cataracta.
Text: Ruxandra Raica