Faci parte dintre persoanele care isi rod excesiv unghiile, care mesteca guma intr-un mod nervos sau care isi musca buzele constant? Toate aceste ticuri nervoase duc la deteriorarea sanatatii in timp. Vrei sa afli de ce aceste obiceiuri aparent inofensive pot fi periculoase pentru sanatatea ta? Afla din randurile de mai jos!
Iti rozi unghiile
Este un lucru normal daca iti rozi unghiile atunci cand urmaresti un film de groaza, dar atunci cand acesta devine un obicei, este periculos pentru sanatate. De ce? Pentru ca rosul unghiilor nu duce doar la deteriorarea acestora, ci si a pielii din jurul lor. Microbii din gura pot fi transferati pe piele, si invers. Bacteriile de sub unghii pot fi transferate la gura, cauzand astfel infectii ale gingiilor si ale gatului.
Iti rasucesti parul pe deget
Rasucirea unei suvite de par in jurul degetului poate duce la deteriorarea radacinii firului de par. Acest lucru poate duce la zone temporare sau permanente de pierdere a parului, precum si la infectii.
Iti trosnesti oasele gatului
Rasucirea gatului cu forta elibereaza gazele aflate in spatiile dintre vertebre si creeaza un pocnet. Atunci cand cineva isi indoaie gatul, capsula ce inconjoara fiecare articulatie este intinsa, iar acest lucru face ca presiunea asupra fluidului din articulatie sa scada. Desi acest lucru te poate face sa te simti mai bine, trosnirea oaselor in mod repetat sensibilizeaza ligamentele. In plus, aceasta miscare excesiva asupra articulatiilor poate duce la uzura in articulatii si la artrita. In cazuri rare, trosnirea gatului poate declansa un accident vascular cerebral.
Iti scrasnesti dintii
Scrasnirea dintilor (bruxism) atunci cand esti stresat poate face ravagii cu sanatatea orala. Macinarea acestora poate cauza rupturi sau spargeri ale unor bucati mari din dinti. Acest tic nervos poate duce, de asemenea, la deteriorarea articulatiei maxilarului, sub forma de tulburare a articulatiei temporomandibulare (ATM). Oameni isi scrasnesc dintii ca raspuns la stres.
Iti lingi sau musti buzele in mod obsesiv
Linsul nervos al buzelor le expune la enzimele digestive din gura, iar acest lucru poate duce la dermatita si cheilita (inflamatie), care face buzele sa apara uscate si crapate. Muscatul buzelor, atunci cand esti sub stres, poate provoca dezvoltarea de fibroame, care ar putea necesita indepartarea chirurgicala.
Iti mesteci partea interioara a obrazului
La fel ca si ticurile nervoase prezentate mai sus, si muscatul partii interioare a obrazului poate fi un obicei nervos. In timp, acest lucru poate duce la inflamatie cronica, posibil hemoragie, si cicatrici ale zonei.
Text: Andreea Popescu