Este un fapt universal ca nimeni nu poate opri timpul in loc, nici nu-l poate da inapoi nici macar cu o fractiune de secunda. Timpul trece la fel pentru toti, chiar daca unii au impresia ca trece mai repede la ei decat la cei din jur.
Avem un ceas biologic care ne ajuta sa ne reglam somnul, insa nu are niciun rol in estimarea secundelor, minutelor sau anilor.
Cateodata, ca urmare a vietii aglomerate pe care o avem, intram in panica din cauza lipsei de timp. Partea trista din toata aceasta poveste este ca aceasta teama se poate transforma cu foarte mare usurinta intr-o fobie, si anume cronofobie – teama de trecere a timpului. Cronofobia a fost studiata in trecut si se spune ca se bazeaza pe cronoperceptie sau pe procesul prin care timpul este perceput de creier.
Aceasta fobie este foarte des intalnita la detinuti, dat fiind ca prizonierii percep trecerea timpului foarte lent si ajung sa isi imagineze fiecare ticait al ceasului. Aceasta fobie se dezvolta din cauza perioadei lungi petrecute intr-o incapere cu aceiasi oameni, din cauza lucrurilor facute mecanic, dar si a aceluiasi program pe care il au o buna bucata de vreme. Aceasta fobie este, de asemenea, intalnita si la persoanele in varsta din cauza alterarii abilitatii de constientizare a trecerii timpului. Un alt motiv pentru care aceasta afectiune este mai des intalnita la persoanele de varsta a 2-a decat la cele tinere este si intrarea in obisnuinta si lipsa de experiente noi.
Nici oamenii foarte stresati sau suprasolicitati la locul de munca nu scapa de amprenta acestei fobii. Din cauza faptului ca jobul ii suprasolicita, acestia tind sa se teama de trecerea timpului din cauza imposibilitatii de a rezolva la timp toate proiectele. Persoanele care lucreaza cu angajatori care le dau termene-limita traiesc cu frica trecerii timpului, deoarece, cu fiecare secunda, termenul-limita devine din ce in ce mai presant.
Simptomele de anxietate si de panica, cum ar fi agitatie, palpitatii si greata, pot fi vazut in aceste persoane fobice. Tahicardie, greata, vertij, tremurat, teama ca va lesina, va pierde controlul sau chiar va muri sunt alte simptome comune tuturor acelora afectati de fobii, independent de cosmarurile care-i terorizeaza. Aceste persoane vor refuza sa poarte un ceas si nu vor suporta niciun ceas pe peretii din casele lor, insa acest aspect se intersecteaza mai mult cu un alt fel de fobie, si anume cronometrofobia.
- Poti scapa de fobie?
Din fericire, da, insa doar cu ajutorul unui specialist. Acesta iti va prescrie un tratament, de exemplu psihoterapia cognitiv-comportamentala ce propune un fel de “desensibilizare” a pacientului la stimulul fobic, prin confruntari repetate, dar graduale cu situatia respectiva. In acelasi timp, tot medicul poate sugera medicatie sau terapie comportamentala sau ambele pentru tratamentul fobiei.
Text: Andreea Popescu