Vara, din cauza temperaturilor ridicate, unele parti ale corpului au tendinta de a retine apa in exces si, implicit, de a se umfla, iar picioarele, mai exact talpile si gleznele, sunt primele expuse acestui risc. In termeni medicali, una dintre cauzele ce poate duce la umflarea picioarelor este denumita edem periferic sau edem de caldura. Temperaturile mari determina dilatarea vaselor de sânge si, daca circulatia este ingreunata de statul excesiv in picioare sau de sezut, un timp indelungat, consecinta este retentia de lichid la nivelul membrelor inferioare.
>>> Maini si picioare reci? Iata cauzele si remediile!
Cauzele edemului periferic
Edemul periferic nu este considerat o afectiune in sine, ci, mai mult, o stare de disconfort a organismului, care nu trebuie sa fie insotita neaparat de durere. Persoanele care au o predispozitie mai mare la umflarea picioarelor pe timpul verii sunt vârstnicii, supraponderalii, femeile insarcinate si cele aflate in perioada menstruatiei. Pe de alta parte, anumite leziuni sau obstructii pot cauza edem periferic, dar si o serie de afectiuni. Umflarea gambelor si a gleznelor este primul simptom care poate prevesti insuficienta venoasa cronica, caz in care valvele ce insotesc venele membrelor inferioare si care nu permit sângelui refluxul, se deterioreaza. De asemenea, insuficienta cardiaca congestiva se poate manifesta astfel, inima aflându-se in imposibilitatea de a pompa cantitatea necesara de sânge in organism. O alta afectiune care implica umflarea picioarelor, dar si a mâinilor este limfedemul, o disfunctie a sistemului limfatic ce presupune colectarea limfei in spatiul interstitial.
Cat de grava este afectiunea?
Daca simptomul se manifesta insotit de febra, dificultati de respiratie sau dureri in piept, este recomandat sa se apeleze de urgenta serviciul medical. De asemenea, o atentie deosebita trebuie sa o prezinte si persoanele care sufera de boli hepatice, dar si femeile insarcinate carora, in urma remediilor aplicate, nu le dispare edemul. Tineti cont ca retentia de lichid in organism este un simptom care se afla in strânsa legatura cu afectiunile cardiovasculare, renale sau hepatice, controlul de rutina fiind recomandat celor ce se confrunta des cu aceasta neplacere.
>>> Contouringul picioarelor sau cum sa pari mai inalta
Remedii contra picioarelor umflate
Pe termen lung, persoanele predispuse la edem periferic ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta saraca in calorii, combaterea obezitatii fiind absolut necesara in acest caz. De asemenea, exercitiile fizice zilnice si reducerea aportului de sare sunt recomandate. Simptomul picioarelor umflate poate fi remediat prin aplicarea compreselor cu otet sau cu ceai de musetel. De asemenea, relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa rece, in care sa se puna si câteva cuburi de gheata si câteva picaturi de ulei de menta, este un remediu care detensioneaza si calmeaza zona, alaturi de metoda dusurilor scotiene. O alta solutie o presupune cufundarea talpilor in apa cu sare, seara, inainte de culcare si masarea ulterioara cu creme hidratante in care sa adaugi ulei de menta. Exercitiile pentru tonifiere si stretching-ul sunt utile pentru a combate edemul periferic si pot fi combinate cu exercitii pentru flexibilitatea articulatiilor.
>>> Trucuri si exercitii pentru picioare wow vara aceasta
Sfaturi utile:
- Ridica picioarele deasupra trunchiului pentru a favoriza circulatia sângelui;
- Consuma alimente bogate in antioxidanti, acestia având un puternic rol antiinflamator. Introdu in dieta struguri negri, afine, zmeura, capsune, cirese si bea ceaiuri cu efect diuretic: ceai de macese, de papadie, de coada calului, de cozi de cirese, de matase de porumb sau ceai de patrunjel.
- Ridica-te de la birou cel putin o data pe ora, dar, in acelasi timp, evita sa stai in picioare timp indelungat;
- Alege sa mergi pe jos, in fiecare zi, cel putin 30 de minute;
- Fa un popas intr-un parc, descalta-te si plimba-te pe iarba sau pe pamânt.
Farmacistii Catena recomanda gelul Flebostax. Acesta reduce disconfortul cauzat de simptomul picioarelor grele, imbunatateste microcirculatia si ofera o senzatie placuta de racorire. Mai multe detalii aici!
Text: Madalina Manole