Vara, ne place sa profitam la maximum de plaja, soare, apa, cocteiluri si distractie. Dar, dupa cateva zile de vacanta, incepem sa observam ca parul devine tern, se usuca, se incurca foarte usor si se decoloreaza. Fie ca vorbim despre parul vopsit sau despre cel natural, decolorarea parului inseamna, de fapt, degradarea pigmentului. La toate acestea se adauga si folosirea unor produse de ingrijire neadecvate, dar si obiceiuri care-l deterioreaza, mai ales ca, in concediu, nu prea ii acordam foarte multa atentie.
Soarele, inamicul numarul unu
Razele ultraviolete se transforma in radicali liberi in momentul in care sunt absorbite de catre firul de par. Atat razele UVA, cat si cele UVB pot degrada cuticulele firului de par (invelisul) si actioneaza precum un decolorant chimic care se aplica pe par. Aceasta decolorare apare in momentul in care ultravioletele intra in contact cu melanina (pigmentul parului). Procesul afecteaza si proteina fibroasa ce confera forta si elasticitate firului de par si care se numeste cheratina.
Renunta la instrumentele de styling
Foehnul, ondulatorul, placa de par sunt instrumente de styling care afecteaza structura firului de par mai mult decat este deja vara. Daca ti se va parea ca utilizarea unui astfel de instrument va conferi parului luciu si va arata cat de cat sanatos, trebuie sa stii ca asta se va intampla doar pe moment. Pe termen lung, toate aceste aspecte il pot transforma dintr-un par stralucitor si placut la atingere, intr-o podoaba capilara cu aspect de „matura”. Si unde mai pui ca proteina de care aminteam mai sus, numita cheratina, in momentul in care este degradata, permite caldurii sa patrunda mult mai usor in firul de par si il fragilizeaza.
Cum poti evita decolorarea parului pe timp de vara
Din geanta de plaja nu trebuie sa-ti lipseasca produsele care protejeaza parul de actiunea nociva a razelor ultraviolete si care sa nu contina parabeni. Pot fi sub diferite forme, fie sub forma de spray, fie seruri. Pe acestea le poti aplica inainte de a iesi la plaja in cantitati mici. Ele protejeaza parul, de obicei, si de sarea si clorul din mare, respectiv piscine.
Acopera-ti parul cu palarii, sepci sau esarfe, pastrand trendurile. Incearca sa nu-l mai speli atat de des, mai ales cu sampoane pe baza de formule care usuca parul. Foloseste apa calduta, nicidecum fierbinte, pentru ca poate deveni si mai aspru. Lasa-l sa se usuce natural, aplicand pe varfuri un spray de stralucire. Foloseste de doua ori pe saptamana o masca intens hidratanta, speciala pentru parul vopsit sau pentru cel natural. Mastile pe baza de ingrediente naturale sunt la fel de sanatoase, iar cea pe baza de avocado este una dintre cele mai indicate.
Text: Ruxandra Dumitrescu